Låst sporthall och avstängt wifi efter stök

Ronneby Artikeln publicerades

Efter en längre tids stök i sporthallen har Ronneby kommun tröttnat.

Nu tar man till krafttag i form av övervakningskameror, låsta dörrar och avstängd internetuppkoppling.

Ronneby sporthall kommer att vara låst under kvällar och helger.
Foto: Christoffer Robertsson
Ronneby sporthall kommer att vara låst under kvällar och helger.

– Nu är det allvar. Vi måste få de ungdomar som vistas i hallen utan att tillhöra någon förening att förstå det, säger Thomas Andersson, chef för fritid- och kulturförvaltningen.

BLT har tidigare rapporterat om oroligheterna i sporthallen i Ronneby. Det handlar om ett gäng ungdomar som uppehåller sig i hallen olovligen på kvällar och helger och skapar oro hos föreningsmänniskor och anställd personal.

– Det som händer är egentligen möten som skapar oro. När det kommer vaktmästare eller tränare från föreningar och säger till det här gänget att de inte får vara där så blir de trotsade. Det blir munhuggeri och det är svårt för en tränare eller vaktmästare att lösa, säger Andersson.

I vissa fall har konfrontationerna resulterat i polisanmälningar.

– Nu har incidenterna varit för många och vi måste stämma i bäcken.

Redan under tisdagen släcktes det öppna trådlösa nätverk som funnits i lokalen.

– Vi har haft det där för att kunna ge en hög service till föräldrar i publiken och till föreningarna.

Sporthallen kommer tills vidare att hållas låst på kvällar och helger. Föreningar som bokat tid kommer att komma in med sina låstaggar.

Är ni säkra på att det inte är några taggar på vift?

– Vi håller på med ett arbete med skalskyddet på sporthallen. Så alla taggar ska nollställas framöver. En tagg är lätt att neutralisera. Är en nyckel på vift vore det värre.

Bortsett från de akuta åtgärderna görs också en mer långsiktig satsning där 400 000 kronor avsatts. Bland annat kommer övervakningskameror att sättas upp.

– Det är under utredning var vi får placera dem och vilka kameror det blir. Det kommer naturligtvis att bli kraftfulla restriktioner. Vi måste ta hänsyn till den personliga integriteten.

Pengarna kommer också att gå till en helt ny inredning i foajén. Förhoppningen är att åtgärderna ska vara på plats innan nyåret.

Ronneby kommun har låtit sina fritidsledare kontakta gänget som hänger i sporthallen.

– Vi vill hemskt gärna stötta dem och få reda på vad vi kan göra. De kanske inte har en speciellt bra boendesituation och har svårt att hitta någonstans att vara. Vi har ju ett projekt med Gamla Rådhuset i centrum på gång. Men där väntar vi på bygglov innan vi kan dra igång verksamheten. Hade det bara varit på plats så vore det enkelt för oss att peka ditåt.

Fakta

Bakgrund

Redan i början av 2015 var trygghetsfrågan i sporthallen på kommunens agenda. Detta efter att flera föreningar drabbats av stölder, hot och skadegörelse. Föräldrar kände oro över att lämna sina barn på aktiviteter. Närpolisen fick tillgång till lokalen och vaktmästarnas schema ändrades vilket lugnar ner situationen tillfälligt.

2016 bestämmer sig fritidsförvaltningen för att låsa dörrarna på kvällstid. Beslutet rivs snabbt upp efter kritik från föreningar.

2017 skriver polisen och kommunledningen under ett tvåårigt samverkansavtal som bland annat ska generera tryggare miljö runt sporthallen.

Våren 2018 ökas personalnärvaron i hallen i form av vaktmästare och fritidsledare för att lugna ner situationen.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.