Tursam upptäckt av brand i fabrik

Kallinge Artikeln publicerades
Räddningstjänsten ryckte ut på en brand i närheten av Södra interiör i Kallinge.
Foto: Mats Blennow
Räddningstjänsten ryckte ut på en brand i närheten av Södra interiör i Kallinge.

När brandmännen kom till platsen slog en meter höga eldslågor upp ur silon. Strax innan hade branden i Berg & Bergs fabrik söder om Kallinge upptäckts - mer av en tillfällighet.

I stort sett samtliga i personalen befann sig på semester och anläggningen med tillverkningen av trägolv låg egentligen helt nere. Men några anställda åkte till platsen för att göra ett tillfälligt jobb i änden av byggnaden på den motsatta sidan silon. De upptäckte att det brann och räddningskåren larmades.

Silon innehöll träflis som normalt används som bränsle i tillverkningen.

– Det har hänt några gånger tidigare att den tagit fyr vid inmatningen i en pannan. Men nu hade ju produktionen stått still ett tag. Orsaken till branden är okänd, men det är inte otänkbart med någon form av självantändning med värmen och den hårt packade flisen tillsammans, säger räddningsledare Torbjörn Svensson.

Brandmän och ett par rökdykare gick upp på byggnadens tak för att kontrollera att branden inte spridit sig i de rörledningar som var sammankopplade med silon. Räddningstjänsten fick till slut bukt med branden som bestod av öppna lågor och glödbränder inne i silon och avslutade sitt arbete vid 12.30-tiden. Inga person skadades, men en ambulans hade för säkerhets skull rullat fram intill byggnaden.

Några större materiella skador hade branden heller inte orsakat.

– Vi lämnade över till företagets personal själva att ta hand om fortsättningen, att plocka ut, och släcka ner mindre glödrester. Det var aldrig någon spridningsrisk till omgivningen att tala om, förklarade Torbjörn Svensson.