Läkarbilen ökar tryggheten

Ronneby Artikeln publicerades
Specialistläkaren Christian Fabricius undersöker Jan-Olof. 3 bilder
Foto:Jonas Gustafsson
Specialistläkaren Christian Fabricius undersöker Jan-Olof.

I ett drygt år har läkarbilen funnits för att kunna ge nödvändig vård och öka tryggheten för patienter.

– Ett effektivt sätt att hjälpa människor, säger Christian Fabricius.

Med 20 till 25 besök i veckan åker läkarbilen runt i Ronneby och Karlskrona kommun mellan 8-17 måndag till fredag. Projektet startade i början av 2016 i Ronneby kommun och de kommunala vårdcentralerna i Ronneby, kallinge och Bräkne-Hoby. Sedan i december förra året är läkarbilen även knuten till Lyckeby, Rödeby och Wämö vårdcentral i Karlskrona kommun.

Det är antingen kommunens sjuksköterskor eller patienten som kontaktar vårdcentralen. Runt 14 sjuksköterskor plus specialistläkaren Christian Fabricius jobbar med hembesöken där Christian både gör egna besök och ibland med en sjuksköterska.

– Ibland kommer vi två och ibland åker jag själv, vi gör både återkommande besök och åker till nya patienter. För en del människor är det jobbigt att ta sig till vårdcentralen eller sjukhuset. Då är det en trygghet att i stället få sjukvård i ens egna hem, säger Fabricius.

En av fördelarna är också att man kan få betydligt mer information om patienten.

– Jag får en mer helhetsbild av hur olika personer har det i hemmet.

På fredagen var det dags för besök hemma hos Jan-Olof Athle i Ronneby som har svårt med andningen.

– Det ger en framför allt lugn och ro att kunna få vården hemma i stället, säger Jan Olof och hustrun Solveig fyller i.

– Helt suveränt att de kommer hit, det blir betydligt bättre för oss, säger hon.

Kerstin Lanér, avdelningschef på Lyckeby vårdcentral tycker läkarbilen är väldigt givande.

– Det gör att våra läkare får mer tid, det är väldigt högt tryck inom sjukvården och det här avlastar på ett bra sätt, säger hon.

Själva läkarbilen är en vanlig personbil med utrusning i bagaget. Men allt kan så klart inte genomföras i hemmen utan som om någon behöver till exempel röntgas får personen komma in till sjukhuset men då ordnar personalen från läkarbilen så allt sköts på ett smidigt sätt. Att konceptet ska utvecklas och bli ännu större ser Fabricius som en självklarhet.

– Det här växer redan över hela landet och jag är säker på att det kommer att utvecklas ännu mer. Det här är ett väldigt effektivt sätt att hjälpa människor och göra det både på ett långsiktigt och kortsiktigt plan, säger han.

Fakta

Läkarbilen

Det är äldre och sjuka personer som har rätt att erbjudas vård via läkarbilen. Även personer som bor på olika slags hem har rätt till hjälp. Personerna som får hjälp av läkarbilen ska vid upprepade tillfällen behövt söka vård på vårdcentral och personerna ska vara listade på någon av de kommunala vårdcentralerna som är knutna till läkarbilen. Av de kommunala vårdcentralerna i Karlskrona är Lyckeby, Wämö och Rödeby med sedan december 2016.

Läkarbilen kom till för att utnyttja vårdens resurser på ett bättre sätt och en viktig del av det är att göra vården mer mobil och få den närmare patienterna. Men också för att få en bättre samverkan mellan kommunerna och Landstinget.

Visa mer...