Kulturskolan räddas – men avgiften fördubblas

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Staffan Lindbom

Den styrande alliansen behåller Kulturskolan fast i reducerad form.

Priset för räddningen är: Elevavgiften höjs med det dubbla och på sikt ska det in privata aktörer.

Kulturskolan kommer att överleva i Alliansens budgetförslag för 2020–2021. Men inte i nuvarande form.

– Vi reduceras budgeten med två miljoner kronor och höjer samtidigt avgiften för eleverna från 300 kronor till 600 kronor per termin, säger kommunalråd Roger Fredriksson (M).

Kulturskolan ska kvarstå med sina tre obligatoriska grenar, musik–bild, drama och dans. Men Alliansen har planer på att låta andra aktörer gå in och ta över delar av verksamheten.

– Vi har gett förvaltningen i uppdrag att göra en utredning för att att se om det går att få in studieförbund, ideella föreningar eller privata entreprenörer som kan driva delar av verksamheten.

Under 2020 kommer Kulturskolan att drivas i kommunens regi som tidigare, fast med en lägre ekonomisk ram. Samtidigt ska utredningen om den framtida verksamheten vara klar för att kunna sättas i verket under 2021.

– Som jag ser det kan det bli aktuellt längre fram att kommunen tecknar avtal med andra aktörer och detta kommer i så fall att ge eleverna större frihet att välja vilka aktiviteter de vill anmäla sig till, säger Roger Fredriksson.

Han är nöjd med att Kulturskolan räddas kvar även om det kommer att bli ett par tuffa år framöver.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.