Kolafabrikens jättesatsning – investerar 15 miljoner

Bräkne-Hoby Artikeln publicerades
Pia Jaarnek, Magnus Knutsson
Foto:Kolafabriken
Pia Jaarnek, Magnus Knutsson

Kolafabriken i Bräkne-Hoby storsatsar.

Nu investerar företaget 15 miljoner kronor i en ny produktionslinje.

För 24 år sedan startade Kolafabriken sin verksamhet i Bräkne-Hoby när de blev de första i Sverige att producera fudge. Nu utökar de sin verksamhet och det ordentligt. Kolafabriken investerar i en ny 40-meter lång produktionslinje för 15 miljoner kronor.

– Just den linjen vi ska installera är framtagen för att göra liknande produkter som fudge. Den kokar, kyler och formar till en färdig produkt, säger företagets vd Pia Jaarnek.

En av de stora anledningarna till storsatsningen är den ökade produktionen.

    – Vi har ökat allmänt med ungefär 100 procent de senaste två åren och det innebär att det går lite i taket med att producera.

    Att köpa in en sådan här produktionslinje är ett stort steg menar Jaarnek, men när chansen dök upp var det inget att tveka på.

    – Ska vi fortsätta växa så fanns det inget val att göra ett litet steg den här gången. En sådan här satsning har inte varit realistisk tidigare, men nu dök det upp en linje som egentligen skulle kosta tre gånger så mycket.

    – Den är dessutom gjord av en riktigt känd och gedigen maskintillverkare som kan sina saker så det här är en Rolls Royce. Den har några år på nacken men är inte särskilt mycket använd.

    Investeringen innebär även att Kolafabriken nu utökar sina lokaler och det ordentligt. Stena Technoworld gamla lokaler tas nu över av Kolafabriken.

    – Vi var ju grannar med de tidigare så det passar bra. Nu när vi ska utöka vår produktionslinje så behöver vi mer produktionsyta och även lager så nu tar vi hela deras lokal. Vi håller på att anpassa de nya lokalerna nu.

    När kan ni ha den nya produktionslinjen på plats?

    – Vi vet inte ännu om det tar en eller två månader att få den på plats. Den ska testas och installeras på rätt sätt. Men vi gör vad vi kan för att allt ska bli klart så fort som möjligt.

    Kolafabriken har i dag 14 fastanställda men under produktionstoppar kan de vara så många som 20 personer. Efter den nya investeringen kan personalstyrkan öka.

    – Vi måste först starta i gång med det nya och se vad det innebär. Sedan är det alltid så att vi kanske behöver mer personal, eftersom vi växer totalt sett så kanske det behövs både på lagret och kontoret, säger Pia Jaarnek.