Knut Hahn-skolan inför kameraövervakning

Ronneby Artikeln publicerades
Knut Hahn inför kameraövervakning för att stävja problemen med bråk och hot som har varit på skolan.
Foto:Malin Taipale
Knut Hahn inför kameraövervakning för att stävja problemen med bråk och hot som har varit på skolan.

Efter flera bråk på gymnasieskolan Knut Hahn så inför de nu kameraövervakning och ID-kort.

– Det är en säkerhet för alla på skolan, säger Ronny Mattsson.

Det har varit några stökiga terminer som har gått på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby. Det har varit både stora bråk i anslutning till skolan, brandlarm som har satts i gång och flera hot på skolan. Nu tar skolan krafttag mot problemen och sätter upp mellan 25 till 30 övervakningskameror runt om i skolan.

– Vi är inte ensamma om det här utan det är något som vuxit fram. Det är för att säkra upp tryggheten på skolan då vi har haft ett antal objudna gäster som har kommit in och det är väldigt svårt att hålla kontroll när det cirkulerar 850 elever och cirka 100 anställda per dag på skolan, säger Ronny Mattsson, skolområdeschef för gymnasie- och vuxenutbildningen i Ronneby.

Och var kamerorna ska sitta är något man har kommit fram tillsammans med en säkerhetskonsult.

– Det är bara inne på skolan vi pratar om och inte utanför. Utan det är främst vid ingångar, nödutgångar och där mycket folk rör sig. Vi har haft hjälp av en säkerhetskonsult som har varit med och identifierat områden som bör kameraövervakas så det är inget vi har hittat på själva.

Dessutom har skolan beslutat sig för att införa passerkort som varje elev och anställd måste ha på sig synligt om dagarna.

– Vi kombinerar detta med ID-kort med foto på vilket de anställda redan har haft sedan tidigare. ID-korten kommer vi att börja med när skolstarten är medan alla kameror kommer att vara på plats under hösten. Det är en installationsfråga och det är kanske så att vi måste söka tillstånd för några av kamerorna som sitter vid specifika ställen.

Hur har elever och personal tagit emot det här?

– Jättebra, jag har haft dialog med elevkåren och den allmänna uppfattningen är att det är tråkigt att vi ska behöva göra det här men att det känns bra att vi ska göra det, säger Mattsson och fortsätter:

– Sen är det inte meningen att vi ska sitta och kolla vilka som är där utan det är mer i förebyggande syfte om det händer något på skolan. Framförallt är det för att folk ska veta att det finns.

Datainspektionen vill helst att skolorna ska välja andra lösningar än att införa kameraövervakning. Men enligt kameraövervakningslagen så får övervakning ske utan samtycke från alla elever. Och Mattsson menar att det här var det bästa alternativet för att stärka säkerheten.

– Vi vet att det finns väldigt mycket droger i Blekinge och om du tittar på en gymnasieskola så är det en potentiell handelsplats. De som sysslar med drogförsäljning har en intressant målgrupp där vilket 15 till 20-åringar alltid har varit. Nu får vi en bättre möjlighet att ha koll på vad som sker och vilka som är på skolan, säger Ronny Mattsson.