Polisens hundar har säkrat spår efter branden

RONNEBY Artikeln publicerades

Sex minuter efter ljudet av en explosion var räddningstjänsten på plats i den brinnande lägenheten.

– Rökdykarna fick order om att vara extra försiktiga, säger räddningsledare Ronny Olsson.

Vid halv ett-tiden på måndagseftermiddagen, hördes ljudet av en explosion på Lindblomsvägen. Räddningstjänsten larmades och när brandmännen kom till adressen brann det i en av lägenheterna på tredje våningen.

En fönsterruta hade exploderat och enligt Ronny Olsson var det troligtvis ljudet av den som hade hörts över Hjorthöjden. Räddningstjänstens rökdykare tog sig snabbt in i lägenheten och kunde konstatera att branden var begränsad till ett sovrum. Det är också den delen av lägenheten som är förstörd.

– Resten av lägenheten har kalrat sig. Vi släckte elden och ventilerade ut röken, säger Ronny Olsson.

Att fönsterrutan hade exploderat beror på den starka värmen som branden spred.

– När det blir tillräckligt mycket värme av branden så kan det bli ett övertryck och därför har rutan exploderat, säger Ronny Olsson.

Det hade bara brunnit sex till åtta minuter, innan brandkåren var på plats med rökdykare. Rökdykarna möttes av en brand i ett av sovrummen. Kläder och lump låg på golvet och det var också där som elden hade startat. Troligtvis hade det inte brunnit länge innan elden kunde släckas.

– Rökdykarna fick order om att vara extra försiktiga innan de gick in. Det fanns inte någon spridningsrisk, eftersom lägenheterna är byggda som en brandcell och är säkra i 60 minuter.

Enligt Ronny Olsson hade ett par vittnen sett personer springa från lägenheten, alldeles innan ljudet av explosionen.

– När vi kom hit sa olika vittnen att de hade sett personer springa härifrån.

Det fanns inga personer i lägenheten när Räddningstjänsten kom dit och en av de första åtgärderna när släckningsarbetet var över, var byte av dörrlås.

– Det vi vet är att låset i dörren ska bytas. Det är Migrationsverket som hyr lägenheten och man vet inte hur många som har nyckel dit, säger Ronny Olsson.

Enligt yttre befäl, Marcus Henningsson, rubriceras ärendet nu som ett brott.

– Vi anser att det här är en brottsplats, och vi kommer att spärra av området, säger han.

Han bekräftar att det finns vittnen som säger sig ha sett personer springa från platsen. Därför kallades hundpatruller till platsen som sökte efter spår i det intilliggande skogsområdet.

– Vi kommer att söka med hund men jag vet inte hur länge. Nu ska vi spärra av området och göra en brottsplatsundersökning.

Under måndagskvällen meddelar polisens inre befäl i Karlskrona, Kurt-Erik Gunnarsson att polisens hundar har säkrat spår.

– Det är lite grejer inne i lägenheten som det satts eld på. Vi har sökt med hund under dagen och de har säkrat spår utomhus i området, så vi får se vad det ger vad det lider. Just nu har vi ingen misstänkt, säger han.

Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand, lägenheten är avspärrad och en teknisk undersökning kommer påbörjas i lägenheten så fort det svalnat.

– Det blir nog i morgon eller i övermorgon, säger Kurt-Erik Gunnarsson.