Stort bildspel från bärgningen

RONNEBY Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

För första gången på 500 år är Gribshunden nu ovanför ytan.

Vid 13-tiden på tisdagen bärgades galjonsfiguren från 1400-talsskeppet.

Och när den väl var över ytan bjöd den på en överraskning. I munnen på ”monstret” stack ett ansikte ut.

– Det är ett ansikte i munnen. Jag ser två ögon. Det ser ut som en alien.

Orden kom från Joakim Holmlund, på Marin mätteknik, strax efter att Gribshunden bärgats.

Dykare hade varit nere och tittat på den mäktiga galjonsfiguren tidigare, men vad den hade i munnen blev en överraskning.

Johan Rönnby, föreståndare vid marinarkeologiska forskningsinstitutet på Södertörns högskola, valde också sina ord med omsorg:

– Nu ser vi något som inte funnits sedan Leonardo da Vincis tid.

Ett stort pressuppbåd fanns på plats när Gribshunden nu fick se solens ljus efter mer än 500 år. Bland annat finns dansk media på plats.

Strax innan klockan 11 gjorde sig man sig redo för att ge sig ut i båtarna.

Under tisdagen hade man genomfört ett testlyft av Gribshunden. Johan Rönnby, föreståndare vid marinarkeologiska forskningsinstitutet på Södertörns högskola var imponerad av vad han då fick se.

– Det var det häftigaste jag sett. Vi hoppade högt i vattnet, sa han till BLT strax innan teamet skulle ge sig iväg på tisdagsförmiddagen.

Delen som bärgades är 3,5 meter lång och väger 300 kilo. Redan under tisdagen var man nere och la den i en vagga som i dag alltså lyftes upp. Båten med kranen har legat på plats i ett dygn.

Dykare på plats uppgav på förmiddagen att ett värsta scenario vore att Gribshunden skulle tilta och slå i båten. Huvudet på galjonsfiguren är nämligen mycket tyngre än den andra änden, vilket medför vissa problem.

Många nyfikna privatpersoner har också lagt till med sina båtar i närheten för att få en skymt av den unika händelsen.

Och omkring klockan 13 kunde man lyfta Gribshunden över ytan. Den gjorde skäl för sitt smeknamn. Dykare har tidigare kallat den ”ett monster”.