Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jas-krasch påverkar inte vattentäkt

De första provtagningarna från vattentäkterna vid Ältabäcken och Ältan visar inte på någon miljöpåverkan efter flyghaveriet med det kraschade Jas-planet. Men än är det för tidigt att blåsa faran över, menar VA-chef Conny Miketinac.
Kallinge • Publicerad 26 september 2018
Det var den 21 augusti som ett Jas Gripen-plan kolliderade med fåglar. En kollision som slutade med att piloten sköt ut sig från planet, som sedan kraschade strax utanför Kallinge.
Det var den 21 augusti som ett Jas Gripen-plan kolliderade med fåglar. En kollision som slutade med att piloten sköt ut sig från planet, som sedan kraschade strax utanför Kallinge.Foto: Blekinge Flygflottilj / Försvarsmakten

Enligt Sydöstran visar de första proverna av vattentäkterna vid Ältabäcken och Ältan inga spår av flygfotogen eller hydraulolja, efter det kraschade Jas-planet.

– Men det tar nog minst 6 månader innan vi verkligen kan blåsa faran över, menar VA-chef Conny Miketinac. Fram till dess är det försvarets uppgift att vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder som krävs, för att undvika att kraschen leder till någon miljöpåverkan i området. Några sådana tecken ser vi alltså inte just nu.

Annons

Kommunens roll blir tills vidare enbart av stöttande karaktär.

– Vi har en bra kontakt med försvaret och kommer självklart stå till tjänst när det gäller rådgivning i den mån det skulle krävas, säger Conny Miketinac.

Planet störtade inom det område som är tänkt som nytt vattenskyddsobjekt, som ska ge dricksvatten via den nya vattentäkten i Karlsnäs.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons