”Jag måste välja riksdagen”

Ronneby Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna gjorde ett starkt val i Ronneby och knep flera nya mandat i fullmäktige.

– Jag skulle jättegärna stanna i Ronneby. Men jag kan inte splittra mig. Får jag chansen måste jag välja riksdagen, säger gruppledaren Nicolás Westrup.

Nicolás Westrup följde rösträknandet via sin Ipad.
Foto: Marcus Palmgren
Nicolás Westrup följde rösträknandet via sin Ipad.

Det var uppsluppen stämning på Sverigedemokraternas valvaka i Ronneby. Partimedlemmar från Ronneby, Karlshamn och Olofström hade samlats i Borgmästaregården - men gruppledaren Nicolás Westrup satt en smula avsides med sin Ipad i högsta hugg.

– Det är som för alla andra den här kvällen. Man sitter klistrad vid skärmen, säger han.

När BLT gjorde ett nedslag vid 21.30-tiden var Westrup fylld med tillförsikt för SD:s kommunsiffror.

– Jag tror att vi kan få 30-35 procent här i Ronneby när rösterna är färdigräknade. Risken finns att vi blir största parti. Vi har väldigt mycket folk på listan som kan hoppa in i fullmäktige samt i bolag och nämnder.

När den här tidningen gick i tryck såg det ut som att Sverigedemokraterna skulle landa på omkring 25,5 procent i kommunvalet, en ökning med nästan nio procent och fyra nya mandat i fullmäktige. Just då var man nästan tio procent större än Moderaterna och bara två bakom Socialdemokraterna.

Kommer ni att göra ett försök att bilda majoritet i Ronneby?

– Det är frestande. Gruppledarna måste ta kontakt med varandra. Två andra partier har redan försökt ta kontakt med mig nu under valkvällen, men jag har inte svarat.

Vilka är det?

– Två andra.

Varför har du inte svarat?

– Det är fortfarande så tidigt. Som läget är nu kan jag varken säga bu eller bä.