Paketets sista del har invigts på flottiljen

RONNEBY Artikeln publicerades

Fredagen var en stor dag i Ronneby flottiljs historia. Då invigdes den nya helikopterhangaren.

– Nu är sista biten i Ronnebypaketet på plats, säger Urban Karlström, generaldirektör vid Fortverket.

Behovet av både förbättringar och förändringar har funnits under många år. Redan 2004 kom försvarsbeslutet om att modernisera och bygga ut garnisonen i Ronneby, som rymmer både Blekinge Flygflottilj, F 17, och Helikopterflottiljen.

Alla delar i utbyggnaden fick arbetsnamnet Ronnebypaketet. Det har omfattat en ny beredskapsbyggnad, ett nytt flygledartorn, en transportplatta för tunga plan som till exempel Hercules och Globemaster, samt en hy helikopterhangar.

Den moderna hangaren med en inomhusyta på drygt 26 000 kvadratmeter ger plats för 20 helikoptrar och 200 personer.

För överste Peder Söderström, som är chef för Helikopterflottiljen, kommer den nya hangaren att göra arbetet både säkrare och effektivare.

– Det var svårjobbat innan men nu kommer vi att kunna hantera helikoptrarna mer effektivt. Hangaren är dessutom anpassad för buller vilket gör att arbetsmiljön kommer att bli mycket bättre.

Att den nya anläggningen även kommer att gynna flygflottiljen, är helt klart, menar chefen för F17, överste Lars Bergström.

– Vi har en samverkan med Helikopterflottiljen och nu när vi har fått en incidentplatta och beredskapsbyggnad, kan vi snabbt reagera och komma ut i planen som står färdiga och förberedda.

Fredagens invigning var en storslagen ceremoni. Alla inblandade i den långa processen var inbjudna och Marinens musikkår spelade i den stora hangaren. Flera tal hölls av bland andra Fortverkets generaldirektör Urban Karlström, Christer Sundin, från FMV och överbefälhavare general Micael Bydén, samt cheferna för F 17 och Helikopterflottiljen.

Det var ÖB Micael Bydén som förklarade hangaren invigd, genom att klippa det blå bandet som hölls på plats av en helkopter och ett Jas Gripen plan.

Han berättade bland annat i sitt tal om hur han har följt Ronnebypaketets planering och bygge under de senaste tolv åren.

– Beslutet låg helt rätt i tiden då. Vi kan inte sia allt om framtiden och hur det skulle se ut i dag i omvärlden. Men det ligger helt rätt i vår tid också.

Några liknande investeringar, som de som har gjorts i Ronnebypaketet, finns det inga planer på i dag.

–Vi gör kontinuerliga investeringar i övriga garnisoner men ingenting som liknar detta.