Ingen vågar spå om vilka som ska styra Ronneby

Ronneby Artikeln publicerades
Roger Fredriksson (M) hade under valkvällen svårt att se något annat än en tids parlamentarisk röra i Ronnebypolitiken. Hans parti var när hälften av rösterna räknats, tredje största parti i Ronneby efter S och SD.
Foto: Marcus Palmgren
Roger Fredriksson (M) hade under valkvällen svårt att se något annat än en tids parlamentarisk röra i Ronnebypolitiken. Hans parti var när hälften av rösterna räknats, tredje största parti i Ronneby efter S och SD.

Spända och tveksamma miner hos både M och S präglade de lokala valvakorna under söndagskvällen. Rösträkningen tog tid och ju längre kvällen gick, desto tydligare blev det att Ronneby sannolikt står inför ett ännu besvärligare parlamentariskt läge än efter valet 2014.

Magnus Pettersson (S), oppositionsrådskandidat, utesluter egentligen bara ett alternativ när det gäller styret i Ronneby.

– Ska vi få en majoritet så måste Roger Fredriksson antingen göra sig beroende av SD eller sträcka ut handen till oss. Det har ju skett på andra håll. Det har jag varit tydlig med i hela valrörelsen. Vi i S kommer dock aldrig att göra oss beroende av SD.

– Vi hade hoppats på bättre siffror men samtidigt har vi värvat nya medlemmar och känt ett gott go. Rikstrenden slår ju i genom, så är det, fortsätter Magnus Pettersson i en kommentar till att partiet ser ut att förlora uppåt tio procent av sina väljare i vissa distrikt på landsbygden.

Vid denna pressläggning hade S i Ronneby cirka 29 procent av rösterna, en minskning med sex procent men då återstod alltså flera distrikt att räkna.

Även kommunalrådet Roger Fredriksson (M) spår en parlamentarisk röra i Ronneby den närmsta tiden. Att någon kommer kunna bilda en tydlig majoritet inom kort ser han som högst osannolikt.

– Inte om det inte finns någon dold överenskommelse som inte jag känner till, säger Fredriksson.

Stämningen på Moderaternas valvaka i Ronneby var trots allt försiktigt positiv. Partiet såg ut att göra ett liknande resultat som förra valet, utifrån läget strax före midnatt.

Men om Roger Fredriksson ska försöka ge sig på att bilda majoritet i fullmäktige kunde han inte svara på under valkvällen.

– Det måste vi först diskutera i partiet. Vi har gått till val som den klassiska alliansen. Det har fungerat bra under den här mandatperioden.

Kan du tänka dig att bilda majoritet med stöd av Sverigedemokraterna?

– Det finns inga sådana diskussioner.

Ingår Ronnebypartiet i er allians?

– Ronnebypartiet har gått till val med en egen valrörelse. Vi vet inte var de står.

Tror du att de rödgröna kommer att göra försök att bilda majoritet?

– De kommer att få en jättetuff resa i så fall. Socialdemokraterna har tappat kopiöst mycket.