Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inga extra pengar till integration

I år har kommunen inte avsatt extra pengar för att utveckla integrationen. Därför är det de ordinarie föreningsbidragen som gäller.
Ronneby • Publicerad 10 januari 2018

–Det akuta stadiet är passerat, och den ordinarie verksamheten är den optimala integrationen, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd.

De tillfälligt avsatta integrationspengarna  har använts till flera olika verksamheter. Bland annat till Mångkulturellt kafé, som har varit mycket uppskattat, enligt Bosse Johansson, Ronneby Musikförening.
De tillfälligt avsatta integrationspengarna har använts till flera olika verksamheter. Bland annat till Mångkulturellt kafé, som har varit mycket uppskattat, enligt Bosse Johansson, Ronneby Musikförening.Foto: Ann-Marie Andersson

Under onsdagen skickade fritid- och kulturförvaltningen ut informationen till Ronnebys föreningar och organisationer. I år blir det ingen extra miljon för integrationsprojekt.

Annons

Bosse Johansson, Ronneby Musikförening tycker att det är tråkigt och menar att det fortfarande behöver göras en hel del för en ökad och bättre integration.

–Det har varit väl använda pengar de här två åren. Jag tycker principen är dålig att man inte satsar på integrationen, säger han.

Under de två senaste åren har den så kallade integrationsmiljonen, tagits av de statliga pengar som användes för att ta emot det stora antalet flyktingar som kom till Ronneby.

Bosse Johansson menar att politikerna borde skjuta till kommunala pengar för den fortsatta integrationen.

– Jag kan tycker att man ger upp för snabbt med integrationen. Det är många som har kommit hit och nu måste man ha en beredskap.

Kommunalråd Roger Fredriksson (M), förklarar att situationen har förändrats och att det i år är betydligt färre asylsökande i Ronneby, än vad det var för två år sedan.

– Behovet har förändrats. För två år sedan var det 889 asylsökande personer och det här årsskiftet var det 337 personer.

Han tycker att man måste följa förändringarna i samhället och eftersom antalet asylsökande nu har minskat, bör integrationen kunna inrymmas i ordinarie fritidsverksamheter. Därför är det de vanliga bidragsansökningarna som gäller.

– Jag har full förståelse för föreningarnas behov, men vi måste styra efter helhetsbilden. Det behövs mötesplatser för ungdomar och i år har vi avsatt drygt två miljoner kronor till fritidsgårdsverksamhet och 428 000 kronor till ökade personalkostnader.

Caroline LindheimerSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons