Hot om nedläggning för flygverkstad

Ronneby Artikeln publicerades

Flygverkstaden på F17 med 45 anställda riskerar att läggas ner.
Försvarets Materielverk tittar på andra sätt att jobba.
Närmaste flygverkstad för F17 blir då i Skaraborg.

Utredningen är än så länge inte officiell. Men organisationen för flygtekniker och flygverkstäder håller på att nagelfaras.
I dag finns det tre flygverkstäder, en på varje flygflottilj. I Kallinge på F17, i Såtenäs på Skaraborgs flygflottilj och i Luleå på F21. En av dem kan komma att läggas ner.
– Målet är att undersöka en omstrukturering med effekt att spara pengar. Men utredningen är inte klar, och det finns inga beslut ännu, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på Försvarets Materielverk, FMV.


Utredningen har väckt mycket oro i organisationen. Den görs på uppdrag av FMV, som en del av verkets omorganisation.
– Det finns ingen tidsplan. Det är inte klart när det finns ett beslut, säger Louise Wileen Bjarke.
På flygverkstaden i Kallinge jobbar 45 anställda.
Om den skulle läggas ner sparar FMV in hyreskostnader. En del tjänster ska enligt uppgift flyttas till någon av de andra flygverkstäderna.


Det ska också Blekinge flygflottiljs Jas Gripen-plan, om det blir flygverkstaden i Kallinge som läggs ner.
– Vi kommer att få flyga våra flygplan till en annan verkstad. Det blir avsevärt mycket dyrare för oss, säger Kent Löving, pressofficer på F17.
Gripenplanen ska in för regelbunden översyn och genomgång. F17 räknar med att det kommer att behövas två plan och två piloter för att lämna ett Gripenplan på flygverkstaden. En som lämnar planet, och en som tar med sig piloten med utrustning tillbaka från Såtenäs eller Luleå.
– Det skulle påverka oss, ja, säger Kent Löving.