Harry Potter-feber på Ronneby bibliotek

Ronneby Artikeln publicerades
Den 4 maj kan du kliva in i Harry Potters värld fast på Ronneby stadsbibliotek.
Foto: Murray Close
Den 4 maj kan du kliva in i Harry Potters värld fast på Ronneby stadsbibliotek.

Förra årets Harry Potter-dag blev en succé, med flera besökare som klätt ut sig till sin favorit karaktär från böckerna. Nu är Ronneby bibliotek i full gång med förberedelserna inför årets firande. Den här gången vill de med green-screenteknik skapa en känsla av att kliva in i Harry Potters magiska värld.

Lördagen den 4 maj, vilket egentligen är två dagar efter den officiella högtidsdagen, öppnar Ronneby stadsbibliotek upp dörrarna till Harry Potters magiska värld. Det hoppas få besök av både häxor, trollkarlar och mugglare från hela länet som vill lära sig trollformler och att brygga trolldryck.

Precis som förra året är besökarna välkomna att klä ut sig till sin favoritfigur från böckerna eller någon annan magisk karaktär.

– Det var många som hade klätt ut sig förra året och det blev verkligen en succé. Flera hade lagt ner mycket jobb på sina kostymer och gjort så fina saker. Det var väldigt roligt. Vi hoppas att det blir många som klär ut sig även i år, säger Veronica Nord, bibliotekarie i Ronneby.

Nytt för den här gången är att besökarna med hjälp av green-screenteknik, kan träda in i den magiska och spännande världen som J. K. Rowling har skapat i sina böcker om livet på internatskolan Hogwarts.

– Vi samarbetar med vår mediepedagog Alexander Lewin. Tanken är att man ska kunna skapa egna scener från Harry Potters värld, säger Veronica.

Under Potterdagen hålls undervisning i trollformler, tillverkning av magiska trollstavar och lektioner i trolldryckskonst. Slöjd i Blekinge ordnar med Potter-inspirerat pyssel och en tipsrunda som sätter deltagarnas Harry Potter-kunskaper på prov.

Har man en omaka strumpa hemma uppmanas man att ta med den och lämna till husalfen Dobby, som i en av böckerna blev fri från sin husbonde tack vare att Harry Potter lyckades få husbonden att ge Dobby en strumpa.

– Vi hoppas skapa en liten känsla av att kliva in i Harry Potters värld när vi firar hans dag på biblioteket, säger hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.