Glatt och lekfullt på hälsodag

Elever lärde sig laga smoothies och utöva barnyoga.
Under gårdagen var hälsan i fokus på Skogsgårdsskolan.
– Det är nu vi har som störst möjlighet att påverka barnen, säger Gordana De Pratu, skolsköterska.

Ronneby
Foto:
Foto:
"Lär man känna sin kropp som ung har man också lättare för att acceptera den när man blir äldre" säger skolsköterskan Gordana de Pratu. Malin Karlsson hade roligt när hon testade på den fantasifulla barnyogan.
Foto:
? Man ska ha hallon och mjölk i en smoothie för att det ska smaka gott. Men hamburgare är i och för sig också gott, och det blir nyttigt om man har lite grönsaker på, säger Anton Gidvallsson och skrattar. Elias Klemedsson och Anton Gidvallsson från klass fem hade testat på att laga sin egen smoothie - men inte lyckats enligt dem själva.
Foto:
Foto:
Sofia Sandberg, Samuel Thörnquist, Andreas Karlsson, Daniah Aljuboori och Solin Hassan testar på de olika nyttigheterna som Anne Sunesson bjuder på.
Foto:
Gordana De Pratu har varit den drivande kraften i att införa årliga hälsodagar på Skogsgårdsskolan. Det är andra året i rad som temadagen hålls. På bilden demonstrerar hon på Ronja Sjöstrand hur man hanterar ett stukat finger.
Foto:
"Nu är vi kossor. När ni säger 'muu' ska ni svanka med ryggen" Anna Rasmussen har satt ihop en lekfull barnyoga åt elever på Skogsgårdsskolan, som skrattar när de försöker härma sin instruktör.
Foto:
"Lär man känna sin kropp som ung har man också lättare för att acceptera den när man blir äldre" säger skolsköterskan Gordana de Pratu. Malin Karlsson hade roligt när hon testade på den fantasifulla barnyogan.
Foto:
Foto:

– Ni ska vagga barnet som ni har i famnen, säger yogainstruktören Anna Rasmussen som sitter på golvet framför sina elever. Hon gungar åt sidorna och håller om benet som hon dragit upp till magen för att illustrera ett vaggande barn.

Barnen skrattar när de försöker vrida sina kroppar i de olika yogamomenten. Det är svårt, men efter en stund är de uppvärmda och hänger med i den inlevelsefulla berättelsen.
Den drivande kraften bakom gårdagens hälsodag på Skogsgårdsskolan är skolsköterskan Gordana De Pratu, som brinner för de unga barnens hälsa.
– Det är då som vi verkligen har möjlighet att påverka barnen att förstå hur livsstilen påverkar hälsan. Denna gång är temat rörelse träning och motion. Vi vet att barn som rör sig mår bättre nu och även senare i livet, säger hon.

Eleverna från förskoleklassen till klass sex gick mellan olika stationer där de fick lära sig att laga sina egna nyttiga måltider, gå på föreläsningar om hälsa och även testa på en lättare version av yoga.
Hälsodrinkarna var en särskilt uppskattad aktivitet bland barnen. Men inte alla var fullt nöjda med resultatet av sina drycker.
– Äckligt, jag har banan i min dricka, säger Elias Klemedsson och fortsätter. Man ska ha hallon och glass i smoothien, då smakar det gott!

Gordana De Pratu har anpassat de olika stationerna till varandra.
– I samband med träning är det också viktigt att lära sig att äta bra kost. Då är dessa smoothiemellanmål ett bra alternativ.
– I det stora hela såg det ut som att eleverna hade det kul. Under de roliga aktiviteterna tror jag väl att de snappade upp en och annan nyttig information, säger hon.