Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
En ombyggnad av vattenverket i Brantafors är direkt nödvändig för att säkra vattentillgången i Ronnebys tätort. Kommunens VA-driftschef Conny Miketinac delar därmed helt Miljötekniks chef Peter Berglin åsikt. Läget är fortsatt akut, menar Conny Miketinac.
Ronneby • Publicerad 27 september 2018
För att säkra vattentillgången i Ronnebys tätort krävs en ombyggnad av vattenverket i Brantafors.
För att säkra vattentillgången i Ronnebys tätort krävs en ombyggnad av vattenverket i Brantafors.Foto: Marcus Palmgren

Årets låga grundvattennivåer är i sig inte unikt. Det har inträffat förr. Men de låga nivåerna i kombination med en extrem torka har inneburit en tidigare ej skådad utmaning för stadens vattenförsörjningen. Fortfarande gäller bevattningsförbud inom kommunen och faran är långt från över, menar kommunens VA-driftschef Conny Miketinac.

– Vi har fortfarande rekordlåga grundvattenivåer, säger han. Om vi inte får ihållande regn i oktober så finns risken att vi måste gå in med ännu hårdare restriktioner.

Annons

Han beskriver fortsatt sjunkande nivåer, både för grundvattnet och ytvattentäkten i Johanneshus, där kommunen idag hämtar vatten. Om situationen inte ändras kommer Ronneby möta 2019 med ingångsvärden som beskrivs som väldigt dåliga.

– I år räddades vi av att vi hade en snörik vinter, säger Conny Miketinac. Till nästa år har vi även med oss att vi kan ta del av vattentäkten i Karlsnäs.

Genom vattentäkten i Karlsnäs är bedömningen att den skulle kunna trygga vattenförsörjning för både Ronneby och Kallinges tätort. Men för att klara en sådan kapacitet så måste vattenverket i Brantafors först byggas om. Enligt Miljötekniks chef Peter Berglin ska en sådan investering kosta mellan 50-60 miljoner kronor, en investering han vill se i budgeten för 2019-2020. Conny Miketinac kan inte uttala sig om budgeten, men delar helt bilden av att åtgärden i sig är nödvändig att genomföra:

– Här måste tjänstemän och politiker samarbeta och ha förståelse för varandras roller, för att hitta lösningar, säger han. Ensam är inte stark.

– Här måste tjänstemän och politiker samarbeta och ha förståelse för varandras roller, för att hitta lösningar, säger han. Ensam är inte stark.

Problemet beskriver han gäller inte enbart för Ronneby, utan delas med kommuner över stora delar av landet. De mindre regnskurar som hittills fallit, efter torkan, är långt från tillräckliga för att säkra vattentillgången. Det mest idealiska vore ett ihållande regn med låg intensitet under längre period innan faran kan sägas vara över.

– Då är snösmältning det absolut bästa alternativet, så låt oss hoppas på en snörik vinter, säger Conny Miketinac. Kommer det inte regn nu och vi möter en snöfattig vinter så riskerar situationen att bli riktigt alarmerande nästa år.

Han betonar att det är svårt att säga hur marken reagerar efter den extrema torka som präglat årets sommar. Samtidigt upplever han att problemet idag tas på allvar och att dialogen, samt kunskapen, hos politikerna är bra. Det läge vi nu befinner oss i är trots allt relativt ny för alla parter, då Sverige tidigare varit relativt förskonad mot kombinationen extremt låga grundvattennivåer och svår torka.

– Detta är ett problem som kommit väldigt plötsligt, menar Conny Miketinac. Men det är också ett problem som vi måste lösa och där det är viktigt att vi alla hjälps åt. Jag manar därför alla invånare att vara fortsatt försiktiga med vattenanvändningen. Bara för att det fallit lite regn innebär det inte att faran är över.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons