Försvaret ger klartecken till Iron Maiden

Ronneby Artikeln publicerades
Iron Maidens
Foto: Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / TT
Iron Maidens "Ed Force One" kan landa på flygplatsen i Kallinge inför sin konsert på Sweden Rock.

Iron Maidens privata flygplan, en Boeing 747, får parkera på försvarsmaktens flygplats i Kallinge i sommar. Ed Force One spakas av sångaren Bruce Dickinson och hårdrockbandet ska spela på Sweden Rock.

Det var i höstas som BLT kunde berätta att Ronnebys dåvarande flygstationschef Mona Glans fick en förfrågan från Sweden Rocks arrangörer. Fanns det möjlighet för Ed Force One att landa på flygplatsen? Bredden och längden på landningsbanan mättes upp och godkändes för att ta emot det 64 meter breda Boeing 747-planet

– Landningsbanan är densamma för försvarsmakten och det civila flyget, säger Jerry Lindbergh, kommunikationschef på Blekinge Flygflottilj.

Iron Maidens plan får nu tillstånd att parkera inom F17:s flygplatsområde. Det betyder att planet får tillräckligt med svängrum och vändutrymme på marken.

– Tillståndet gäller under förutsättning att flygbefälhavaren ombord (läs Bruce Dickinson) beslutar sig för att lämna in en förfrågan om att landa här i Kallinge, säger Jerry Lindbergh.

Iron Maiden står på scenen i Norje på Sweden Rock den 7 juni. Bandet räknas till ett av världens allra största och framgångsrika hårdrockband. De använder vanligen sitt eget plan när de är ute på turné.

Om Ed Force One landar på Ronneby Airport innebär det att det är ett av de allra största flygplanen någonsin som gått ned. Försvarsmaktens Boeing C17 är det hittills största planet som landat här.

Läs tidigare artiklar:

Nu kan Iron Maidens jätteplan landa