Första mötet i rättssalen

RONNEBY Artikeln publicerades

Under onsdagen möts de båda parterna i tingsrätten.

Om vatten klassas som livsmedel går PFAS-ärendet raka vägen till Högsta domstolen.

PFAS-föreningens stämning av Miljöteknik går in i ett nytt juridiskt skede. Under onsdagen ska parterna mötas i Blekinge tingsrätt, för att få besked om huruvida vatten är ett livsmedel eller inte.

Visar det sig vara så, går ärendet direkt vidare till Högsta domstolen för ett slutgiltigt avgörande.

PFAS-föreningens medlemmar har länge kämpat för att få svar på en enda viktig fråga. Vem är skyldig till det giftiga vatten, som under många år levererades till invånarna i Kallinge och Ronneby?

Det som är konstaterat är, att PFAS-giftet har spridits i marken genom Försvarsmaktens brandövningar på F17.

Men eftersom det inte är juridiskt möjligt att stämma Försvarsmakten, har PFAS-föreningen i stället stämt Miljöteknik, för att ha levererat det giftiga vattnet.

BLT har tidigare skrivit om den fastställelsetalan som PFAS-förening har förordat, för att snabbt få reda på om MIljöteknik är skadeståndsskyldigt eller inte. Trots att Miljöteknik då ville ha en längre rättsprocess, gick tingsrätten på föreningens linje och under onsdagen är det dags för parterna att mötas i rättssalen.

– Vi har ingen aning om vem eller vilka som kommer att komma till tingsrätten, säger föreningens ordförande Herman Afzelius.

Han menar att det är på tiden att parterna kommer att kunna prata med varandra.

– Det som är stort i morgon är att det här är första gången de kommer att behöva prata, med oss. De kommer inte undan längre, de kan inte backa eller gömma sig och det är på tiden.