Förslag: Rökfritt i stadens centrum

Ronneby Artikeln publicerades

Gör Ronneby centrum till en rökfri zon.

Det föreslår en kvinna i ett medborgarförslag till Ronneby kommun.

En förslagsställare hoppas att Ronnebys centrum ska bli rökfritt. Nu har hon lämnat in ett förslag till kommunen.
Foto: isabell Höjman/TT
En förslagsställare hoppas att Ronnebys centrum ska bli rökfritt. Nu har hon lämnat in ett förslag till kommunen.

Kvinnan skriver i sitt förslag att hon önskar att torget, gågatan och andra delar av staden som ”klassificeras” som centrum ska bli fritt från rökning. Detta ska enligt förslaget höja attraktionsvärdet på Ronnebys centrala delar och kvinnan lyfter fram den australiensiska staden Perth som ett gott föredöme. Hur det hela ska genomföras och kontrolleras är frågor som inte lyfts upp.

”Ett attraktivare Ronneby är att kunna gå in i en affär eller på gågatan utan att mötas av passiv rökning. Miljömedvetenhet och hälsomedvetenhet är något som idag är viktigt och det här vore ett sätt att främja detta”, står det i förslaget.

Tidigare har ett eventuellt rökförbud på kommunala badplatser blivit en politisk fråga efter ett medborgarförslag. Då blev det avslag från kommunledningen med motiveringen att man i första hand inväntar en lagändring på nationell nivå.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.