Här manifesterar Ronneby mot våldet

Ronneby Artikeln publicerades
Foto:Patric Söderström

När högstadieeleverna på Snäckebacksskolan i Ronneby kom ut från Sporthallen efter förmiddagens julavslutning blev det bråk. Minuter senare var hundratals elever inblandade.

Vid klockan 11.25 larmades polisen till Knut Hahnsskolan. Enligt rektorn Ronny Mattsson började bråket mellan elever på Snäckebacksskolan då de kom ut från Sporthallen. Även elever från Knut Hahn blev inblandade och slagsmål pågick mellan flera olika grupperingar.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Ronny Mattsson som bara kan göra en liknelse med vad han var med om för 20 år sedan på en fotbollsmatch i London.

– Jag såg personer ligga på marken som fick ta emot sparkar och slag från flera inblandade.

  Polisen bekräftar att över hundra personer var inblandade.

  Personal från Knut Hahn försökte gå emellan och avbryta de våldsamma slagsmål som pågick.

  – De ska inte behöva göra det, påpekar Ronny Mattsson som menar att de utsatte sig själva för fara.

  Enligt rektorn fanns åtta poliser på plats 20 minuter efter att det slagits larm. Senare kom bland annat hundpatruller från Kristianstad till torget.

  Poliserna fick dra undan de inblandade i slagsmålen och försökte bland annat låsa in dem i Knut Hahnsskolans lokaler.

  Ronny Mattsson berättar att det tog omkring 45 minuter innan slagsmålen blivit avbrutna och att flera elever fördes till sjukhus med ambulans med skador efter slagsmålen. Enligt polisen finns inga anmälningar om allvarliga skador.

  Rektorn säger även att flera inblandade öppet hotat med att bråket kommer att fortsätta i kväll – dels på torget där en manifestation mot oroligheterna i Ronneby ska hållas, dels på ungdomsgården Bruket.

  BLT har även pratat med personal på Bruket. De är chockade och ledsna och uppger att ungdomsgården kommer att hålla stängt i kväll eftersom det är för farligt att hålla öppet efter hoten.

  – Det är ett fullständigt oacceptabelt beteende, säger kommunalrådet Roger Fredriksson om händelserna på skolgården.

  Kommunalrådet har nu samlat berörda förvaltningsledningar i stadshuset för att få en bild av det som hänt. Polisen kommer också att delta.

  Senare i eftermiddag träffas politikerna i kommunens krisledningsnämnd för att därefter fatta beslut om eventuella åtgärder.

  Ronny Mattsson har redan nu satt igång arbetet med en beredskapsplan när vårterminen börjar igen efter jullovet.

  – Nu är händelserna polisärenden, men när skolan börjar den 9 januari är det vi på skolan som ska hantera detta.

  Uppdatering:

  – Vi väntar just nu på att få en samlad helhetsbild av det inträffade, med bland annat antalet anmälningar, säger Fredrik Bratt, polisens presstalesman i region Syd vid klockan 15.45 på torsdagseftermiddagen.

  Han berättar att inga tillhyggen ska ha använts under slagsmålet, utan enbart knytnävar.

  – Det var väldigt upprört på platsen, säger Fredrik Bratt.

  Vid klockan 15.45 fanns sex polispatruller på plats på Folkparksvägen i Ronneby, utanför ett boende för flyktingar, för att ha koll på att läget där är lugnt.

  – Så länge det finns en risk för att det blir bråk på nytt kommer vi att vara på plats. Vakthavande befäl gör en kontinuerlig uppföljning av vilka resurser som behövs, säger Fredrik Bratt.

  Uppdatering: Kvällens manifestation mot våld och kriminalitet genomförs som planerat, meddelar arrangörerna.

  Tio väktare och cirka 20 poliser kommer att vara på plats vid manifestationen i kväll, enligt Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby.

  – Just nu är prio ett att medborgarna ska känna trygghet på stan i kväll och med de resurser vi på kort tid fått loss så tycker jag att vi är väl rustade, säger Roger Fredriksson.

  Texten uppdateras under kvällen.