Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De vill se fler poliser i Blekinge

När Moderaterna samlade till pressträff vid polisstationen för att berätta om sitt vallöfte om fler poliser möttes sällskapet av en obemannad och låst station.
Ronneby • Publicerad 28 augusti 2018
Riksdagsledamot Annicka Engblom (M), partisekreterare Gunnar Strömmer (M) och kommunalråd Roger Fredriksson (M).
Riksdagsledamot Annicka Engblom (M), partisekreterare Gunnar Strömmer (M) och kommunalråd Roger Fredriksson (M).Foto: Fredrik Lund

Moderaterna vill att polisorganisationen växer med 10 000 nya polisanställda senast till år 2024. Enligt vallöftet skulle polisregion syd i så fall stärkas med 2 130 poliser, varav 170 skulle placeras i Blekinge. I länet beskrivs Ronneby som högprioriterat när det gäller fast polisbemanning, inte minst när det gäller yttre tjänst.

Det var budskapet när partisekreterare Gunnar Strömmer, i sällskap med riksdagsledamot Annicka Engblom (M) och kommunalråd Roger Fredriksson (M) mötte pressen utanför polisstationen.

Annons

De var inte sena att underkänna den nya polisreformen. Partiets förslag på lösningar överraskade knappast: En öppen station och starkare polisiär närvaro i yttre tjänst är viktig för staden. Men också att resurserna hamnar rätt och att poliserna ges rätt verktyg för att både klara och trivas med sitt arbete. Därefter måste rättsväsendets arbete följa med, för att se till att brott inte lönar sig.

Så varför har det inte redan skett?

Gunnar Strömmer tror att det till stor del beror på byråkrati och en hittills stor oförmåga att använda befintliga resurser rätt.

– Vi måste se till att poliser i yttre tjänst ökar, att de fördelas inte bara regionalt utan även hittar rätt lokalt, säger han. Vi måste också se till att poliserna vill stanna i sitt yrke och att vi har ett starkt rättsväsende.

Även kommunalråd Roger Fredriksson vill se en ökad polisiär närvaro i staden. Framförallt för det brottsförebyggande arbetet där långsiktiga relationer och god lokalkännedom beskrivs som avgörande för att förebygga eller slå sönder kriminella grupperingar.

Han menar att det är önskvärt att ur bevisningssynpunkt se över kameralagstiftningen för allmän plats.

– Vi har exempel på händelser där allvarliga brott skett mitt i stan och mitt under dagen, där folk inte vill vittna, säger han.

Men är inte budskapet om en bemannad polisstation och fler poliser främst symbolladdat?

– Det tycker jag inte, fortsätter Roger Fredriksson. Det handlar om att ge invånarna den service de förtjänar. Som det är idag har vi tappat det lokala polisarbetet, som bygger långsiktiga relationer med god lokalkännedom. Och den som ska ordna ett pass får idag åka till Karlskrona.

Han är kritisk till dagens polisreform som han menar skapat problem för kommunen.

– Vi har tvingats hyra in väktare som patrullerar våra gator, beskriver Roger Fredriksson. Det är inte rimligt att vi ska ta över ett ansvar som ligger hos staten.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons