Finbesök på fotbollsskolan i Hoby

Bräkne-Hoby Artikeln publicerades
6 bilder
Foto:Samuel Abrahamsson

Tidernas kanske främsta svenska målvakt, ja vi syftar så klart på Thomas Ravelli.

Han gästade tillsammans med sin bror Andreas lilla Bräkne-Hoby i torsdags när de besökte fotbollsskolan på Bräknevallen.

Han räddade en avgörande straff i VM-kvartsfinalen mot Rumänien 1994. Sedan dess har Thomas Ravelli för alltid skrivit in sig i historieböckerna som en av svensk fotbolls största hjältar när det blev brons i USA.

143 landskamper senare la han målvaktshandskarna på hyllan för 18 år sedan. Sedan några år tillbaka driver Thomas tillsammans med sin bror Andreas Ravelli, som gjorde 41 landskamper för Sverige, ett företag med en egen klädkollektion. Det tog dem till Bräkne-Hoby i torsdags.

– Det är tredje gången vi är här på Bräknevallen, säger Andreas medan Thomas försöker minnas de tidigare besöken.

– Jag kommer faktiskt inte ihåg det, när var det undrar han frågande?

– 1981 och 1983, vi bodde på Ronnebybrunn och spelade träningsmatcher mot Hoby GIF. Jag fick spela med Hoby eftersom de inte var så många och jag inte var ordinarie i landslaget, säger Andreas.

Medan Thomas kunskaper om Bräkne-Hoby lyser kanske med sin frånvaro så har Andreas betydligt bättre koll.

– Jag bor i Växjö och har en son som bor i Karlskrona så jag vill nog säga att jag har rätt bra koll.

Den här gången var de dock på plats för att skoja och inspirera de 62 barnen som gick på fotbollssskolan. Hoby GIF fick dit bröderna efter ha sålt av deras klädkollektion där stora delar av summorna går tillbaka till föreningarna.

– Vi gör inte det för att tjäna pengar utan för att ge tillbaka något till alla fotbollsföreningar. Och säljer man då för en viss nivå så kommer vi ut och bjuder på sådant här, säger Thomas.

Trots att det är många är sedan de båda fotbollsprofilerna lade av och barnen inte ens var födda när de spelade så är de välkända och då speciellt Thomas.

– Jag har ju varit med i en del program på tv och kanske främst Mästarnas Mästare som jag vann, det gjorde nog att många yngre barn också fick reda på vem jag är, säger han.

En som uppskattade brödernas besök var Alfons Österlund, 8 år.

– Jag gillar att spela fotboll och jag vet att Thomas har spelat i landslaget, det var coolt att de var här, säger han.