Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fermentering är magens bästa vän

Surkål, kimchi och surdegsbröd är rena hälsomaten. Enligt Heike Tlatlik som driver Lilla köksgården är det viktigt att äta levande mat, framför allt för magen. I Mera berättar hon hur du väcker liv i maten.
Röaby • Publicerad 29 maj 2019 • Uppdaterad 31 maj 2019
Till hösten arrangerar Heike Tlatlik, som driver Lilla köksgården, fler kurser i fermentering.
Till hösten arrangerar Heike Tlatlik, som driver Lilla köksgården, fler kurser i fermentering.Foto: Mattias Mattisson

Fermentering har blivit en trend och det är inte särskilt konstigt med tanke på hälsovinsterna.

– Det är en gammal konserveringsmetod som ökar hållbarheten och är bra för matsmältningen, säger Heike Tlatlik som driver Lilla köksgården i Röaby och håller kurser i metoden.

Annons

För det första menar hon att tarmarna behöver mjölksyrabakterier. Enligt Heike har många problem med inflammationer, vilket hon tror kan bero på att vi inte längre äter så kallad levande mat.

– Allt är pastöriserat. Det är bara i vissa yoghurtsorter som bakteriekultur tillsätts efteråt. Jag har haft många kursdeltagare med tarmproblem. Nu äter de mjölksyrade grönsaker eller dricker kombucha och känner skillnaden, säger hon.

Själv började Heike fermentera eftersom hon gillar att laga mat och det var ett sätt att utveckla sin matlagning. Dessutom efterfrågade hennes kunder surkål eftersom hon är från Tyskland. Därför gjorde hon det först.

Något som har blivit populärt de senaste åren som också är fermenterat är surdegsbröd. Enligt Heike är det extra viktigt att fermentera mjöl.

– Det måste fermenteras annars reagerar kroppen. Jag tror att människor har problem med gluten och vetemjöl för att det inte är fermenterat som i surdeg.

Hon tillverkar även egen mjukost och det senaste projektet är misopasta.

Men det finns inte bara fermenterad mat. Drycken kombucha, gjord på svart te, är också bra för magen.

Här har Heike gjort kombucha med hallon och rabarber.
Här har Heike gjort kombucha med hallon och rabarber.Foto: Mattias Mattisson

För att fermentera måste du ha tålamod. Det kan ta alltifrån några dagar till flera månader för det att utvecklas och bli moget, beroende på vad du gör. Det är lättast att börja med surkål eller någon annan grönsak. Enligt Heike går det att fermentera alla växter utom avokado. De måste dock vara fria från bekämpningsmedel. Därför är ekologiskt och egenodlat säkrast att satsa på.

Det går att fermentera i princip alla växter utom avokado.
Det går att fermentera i princip alla växter utom avokado.Foto: Mattias Mattisson

Om du vill börja äta mer fermenterad mat råder hon dig att börja försiktigt. Kroppen måste vänja sig vid det, speciellt när det gäller kombucha.

För att du ska lyckas med fermenteringen är det viktigt att ha ett vattenlås.
För att du ska lyckas med fermenteringen är det viktigt att ha ett vattenlås.Foto: Mattias Mattisson
Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons