Felräkning på 37 miljoner i kommunbudgeten

RONNEBY Artikeln publicerades
Budget för 2018 måste räknas om efter en felräkning.
Foto:Marcus Palmgren
Budget för 2018 måste räknas om efter en felräkning.

Kommunens budget har en felräkning på 37 miljoner kronor. Ekonomienheten har missat att ta upp 2017 års personallöneökningar som en kostnad.

Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) fick information sent på tisdagskvällen om felräkningen. Arbetet med att räkna om Ronnebyalliansens budget är redan i gång.

– Min bedömning är att vi kan hämta hem de här pengarna, bland annat med åtgärder i våra centrala konton, säger Roger Fredriksson.

Han tror inte att Ronnebyalliansen behöver ta tillbaka de satsningar som ska göras under 2018.

– Jag har kallat alla gruppledare till möte under torsdagen, säger han.

Det är däremot tveksamt om kommunens budget kan klubbas i fullmäktige i slutet av november som planerat. Eventuellt måste ett extra budgetsammanträde genomföras lite senare.

Oppositionsledaren Malin Norfall (S) konstaterar att det är en stor summa det handlar om. Tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har Socialdemokraterna lagt ett eget budgetförslag.

– Vi har redan gjort hårda prioriteringar i vår budget, konstaterar Malin Norfall.

– Med den här felräkningen är det redan oro ute i verksamheterna om vad den kan innebära.

– Man är orolig för konsekvenserna.

Hon konstaterar att S, V och MP har presenterat större satsningar i sin budget är den styrande Ronnebyalliansen.

Ronnebyalliansen har i sin budget för 2018 en extra satsning på 126 miljoner kronor till de kommunala verksamheterna. Det var det största extraanslaget någonsin i en kommunbudget, konstaterade kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

– Satsningen på 125 nystartsjobb innebär att kostnaden för försörjningsbidrag minskar, säger han.

Både Roger Fredriksson och Malin Norfall arbetade under onsdagen med de nya budgetförutsättningarna. Under torsdagen ska samtliga gruppledare träffas för att gå igenom förutsättningarna för det nya budgetunderlaget.

– Så här långt har jag hittat hem ungefär hälften av pengarna, säger Malin Norfall.

Bakgrunden till de felräknade 37 miljonerna är att lönerevisionen drog ut på tiden och därför inte fördelades ut till respektive nämnd. I stället blev det noll på kontot.

Malin Norfall betonar att det är viktigt att kommunens budget kan klubbas på budgetsammanträdet i slutet på november som planerat.

– Annars riskerar det bli försening i verkställandet.