Ramper på F 17 måste byggas om

Ronneby Artikeln publicerades
Två av JAS-planens ramper på F 17 måste bytas ut. Nu begär Fort-verket pengar till investeringen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Två av JAS-planens ramper på F 17 måste bytas ut. Nu begär Fort-verket pengar till investeringen.

Ännu en stor investering måste göras på F 17. Nu begär Fortifikationsverket statliga pengar för att finansiera nya ramper till JAS-planen.

Stora satsningar har gjorts på garnisonen i Ronneby som rymmer både Blekinge Flygflottilj, F 17, samt Helikopterflottiljen.

Tidigare i höstas invigdes bland annat den nya helikopterhangaren som var en del i det projekt som har haft arbetsnamnet, Ronnebypaketet.

Men det finns mer som måste åtgärdas på flygflottiljen. Två av ramperna som används till stridsplanen, har ännu inte anpassats för Jas 39 Gripen.

– Vi opererar från ramperna tre och fyra i dag, men de har blivit slitna med tiden och de kommer att behöva renovering i närtid, säger Jerry Lindberg, kommunikationschef vid F 17.

Det slitage som har uppstått på de nuvarande ramperna är inte på något sätt alarmerande och verksamheten fungerar därför som vanligt, betonar han.

Nu har Fortifikationsverket skrivit en ansökan till regeringen, med en önskan om att få 37 miljoner kronor i investeringsbidrag.

Myndigheten beskriver i sin ansökan att det har uppstått stora skador på uppställningsytorna som är gjorda av betong. Den totala betongytan uppges till 8 000 kvadratmeter , och lika mycket är asfalterade ytor. Dessutom inkluderar projektet ny drivmedelsförsörjning, belysning och bullerkurar.

Arbetet kommer att påbörjas inom en snar framtid men exakt när det blir är oklart. Det som uppges i Fortifikationsverkets ansökan är att hela projektet ska vara klart i slutet av 2019.

– Jag kan i nuläget inte säga när arbetet kommer att påbörjas, säger Jerry Lindberg.

Läs mer: Paketets sista del har invigts på flottiljen