Elever inspireras av forskare inom naturvetenskap

Ronneby Artikeln publicerades
Fr v Amanda Hansson, Axel Holmberg, Heran Karim, Jacob Anjou, Emilia Hultberg, Viktoria Andersson och Alva Johansson Hultgren är elever på naturvetarprogrammet som varit på forskardagar.
Foto: Ann-Marie Andersson
Fr v Amanda Hansson, Axel Holmberg, Heran Karim, Jacob Anjou, Emilia Hultberg, Viktoria Andersson och Alva Johansson Hultgren är elever på naturvetarprogrammet som varit på forskardagar.

Sju elever på naturvetarprogrammet på gymnasieskolan Knut Hahn har varit iväg för att träffa och lyssna på forskare inom kemi och biologi. ”Ta möjligheten när ni får den”, är elevernas råd.

Fem elever deltog på Berzeliusdagarna på Stockholm universitet. Det är kemin som är huvudämnet där. En av föreläsarna var 2016 års Nobelpristagare i kemi, Ben Feringa.

– Hans föreläsning om antibiotikaresistens var en av de allra bästa, säger Alva Johansson Hultgren.

Hon var en av dem dem som fick lyssna på Ben Feringa när han berättade om sin väg till Nobelpriset.

– Alla var spännande att lyssna på, även om man inte var jätteintresserad av ämnet så fick man med sig nyttig kunskap, säger hon.

En annan erfarenhet är att många av forskarna berättade inte bara om sina forskning utan också om sin karriärväg.

– Det finns olika vägar som är möjliga, säger Heran Karim. Det tycker jag är intressant.

Temat för årets Berzeliusdagar var skog. Forskarna arbetar med att hitta nya möjligheter att använda råvaran till nya produkter.

Till exempel testar man att använda pappersmassa vid 3D-print. Men än så länge har man inte fått fram en tillräckligt hård massa.

Alva Johansson Hultgren var också den enda eleven från gymnasieskolan Knut Hahn som deltog på Linnédagarna som i år arrangerades i Örebro.

Där var ämnet biologi och handlade om att rädda naturen. Det ingick band annat fältstudie i skog, sjö och en nedbränd skog för biologisk mångfald. Det är biologilärarnas förening som anordnar konferensen.

Två elever, Amanda Hansson och Axel Holmberg, deltog från Knut Hahnsskolan på Molecular Frontiers på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Forskare från hela världen var inbjudna och temat var hållbar energi.

– Det ser ljust ut inför framtiden, säger Axel Holmberg.

– Vi kommer att lösa energifrågan, framför allt med solenergi.

Amanda Hansson påpekar att det är viktigt att inte vara beroende av en enda energikälla.

Förutom gymnasieskolan Knut Hahn sponsras elevernas forskarbesök av Tarkett och Nova innovation solutions.

 

Berzeliusdagarna  hölls på Stockholms universitet.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Berzeliusdagarna hölls på Stockholms universitet.