”Det värsta hotet jag upplevt under mina 50 år som politiker”

Ronneby Artikeln publicerades
Sune Håkansson, Ronnebypartiet, har anmält  en annan lokalpolitiker, Jan-Eric Wildros (S) för att ha hotat honom i samband med ett dialogmöte.
Foto: Ann-Marie Andersson
Sune Håkansson, Ronnebypartiet, har anmält en annan lokalpolitiker, Jan-Eric Wildros (S) för att ha hotat honom i samband med ett dialogmöte.

Det hettade till under en kaffepaus när politiker och tjänstemän hade dialogmöte i måndags. Nu hävdar Ronnebypartisten Sune Håkansson att han utsatts för hot av lokala S-profilen Jan-Eric Wildros.

Kommunens säkerhetssamordnare har fått in en formell anmälan om hot. Bakom anmälan står Sune Håkansson, Ronnebypartiet. Enligt anmälan har Jan-Eric Wildros (S) sagt till honom ”visa dig inte ute efter mörkrets inbrott”.

– För tillfället har jag beslutat att inte göra en polisanmälan. Men vi får se vad säkerhetssamordnaren säger. Jag har också mejlat kommunalrådet och kommundirektören, säger Sune Håkansson.

Vad var det som hände?

– Jag skrev en insändare om att bygga ett nytt äldreboende i Johannishus. Under en kafferast när vi hade dialogdag, kom Jan-Eric Wildros fram och sa att ”det var en jädra insändare du skrev, du borde nog inte gå ut efter mörkrets inbrott”.

Ordväxlingen ska sedan ha fortsatt under nästa kaffepaus och enligt Håkansson ska då Wildros ha förtydligat med att det inte var ett hot utan ett råd.

– Det här är det värsta hotet jag upplevt under mina 50 år som politiker. Jag tycker illa om det och jag uppfattade det inte som ett skämt.

Jan-Eric Wildros (S) är helt oförstående till anmälan. Han medger att han i sak uttryckt sig så som anmälan beskriver men att det handlar om jargong.

– Jag har varit på Sune Håkansson flera gånger om varför äldrenämnden (där Håkansson är ordförande, red:s anm) inte verkställer kommunfullmäktiges beslut förra året om att bygga om Ålycke. I stället sitter han och skriver insändare med helt andra förslag. Och då sa jag nåt i stil med att ”hade jag varit som du så hade jag inte gått ut på kvällarna”. Jag trodde att vi hade den jargongen, det har vi haft tidigare.

Jan-Eric Wildros (S) är kritisk till att Sune Håkansson inte följer fullmäktiges beslut men nekar till ha hotat politikerkollegan.
Foto: Ann-Marie Andersson
Jan-Eric Wildros (S) är kritisk till att Sune Håkansson inte följer fullmäktiges beslut men nekar till ha hotat politikerkollegan.

Wildros tycker att hela saken får orimliga proportioner men säger också att han nu ändå funderar över vad som är lämpligt att säga.

– Det är en jargong och kanske kan man inte ha den. Det är klart att jag får en tankeställare.

Men kan du förstå att det du sa kunde uppfattas som ett hot?

– Nej. Jag tycker att det här är löjligt och jag förstår inte hans anmälan.