Därför är det sekretess i mordutredningen

Ronneby Artikeln publicerades

Nu förklarar åklagaren som är förundersökningsledare i utredningen av mordet på den 49-årige gängledaren i Ronneby polisens extrema sekretess.
– Brottet har skett inom kriminella miljöer vilket sätter utredningen i en mycket speciell sits.

Under tisdagen kom först polisens pressmeddelande om att en man anhållits misstänkt för mordet. Lite senare under dagen kom pressmeddelandet att ytterligare en man anhållits misstänkt för delaktighet i mordet på 49-åringen. Inga ytterligare uppgifter om de båda personerna lämnades av polisen och polisens informationschef.
– När det gäller brott som skett i kriminella miljöer är det svårt att få någon berörd att prata, säger åklagaren.
– Av hänsyn till personerna är vi väldigt försiktiga med att offentliggöra uppgifter om dessa personer.

Utredningen sker på bred front i inledningsskedet och många personer ska höras av polisen. Läcker uppgifter ut om vilka de misstänkta är, i det här fallet de båda anhållna, kan det leda till hot eller andra svårigheter när och om de avförs från utredningen. Även de personer som lämnar uppgifter till polisen måste känna sig trygga.
Vissa uppgifter om den första anhållne mannen har nått allmänheten, men när det gäller den andra misstänkta personen är det locket på.
– Vi berättar varken ålder, kön eller något annat som kan identifiera personen.

I dag, torsdag, ska åklagaren besluta om den först anhållne mannen, ska ställas inför häktningsdomstol eller försättas på fri fot. Då går nämligen tiden för anhållningsbeslutet ut.