Dags för barnens egna lopp

Ronneby Artikeln publicerades
Den 25 maj är det dags för Kalvinknatet.
Foto: Marcus Johansson
Den 25 maj är det dags för Kalvinknatet.

Kalvinknatet har blivit en fest för hela familjen. När det första loppet startade i Ronneby hade de endast ett hundratal deltagare. I år hoppas arrangörerna på att slå det tidigare deltagarrekordet.

– Det är en fantastisk folkfest för hela familjen, säger Bosse Nilsson som är en av arrangörerna.

Kalvinknatet har blivit en tradition för löparsugna barn. Det anordnas på 20 platser runt om i södra Sverige och har blivit ett av de största barnloppen i landet.

När FIF Gnistan fick frågan om att arrangera loppet i Ronneby för åtta år sedan hade loppet endast 100 deltagare. Antalet har ökat konstant och loppet har blivit en folkfest i Ronneby brunnspark.

Förra året utsågs FIF Gnistan till bästa arrangörsförening och i år hoppas den slå sitt deltagarrekord.

– Förhoppningen är att vi kommer upp i 1 500 deltagare i år, säger Bosse Nilsson, ordförande i FIF Gnistan.

Den 25 maj går startskottet på Silverbergsplanen i Brunnsparken. Loppet är indelat i olika åldersklasser där barnen springer tillsammans med andra som är födda samma år. Sträckan är olika lång beroende på ålder och de allra yngsta deltagarna får springa i en förälders sällskap.

En nyhet är att barn och ungdomar med funktionsvarianter har en egen klass.

– De springer 200 meter och de får starta årets kalvinknat, säger Bosse.

Sedan förra året har arrangörerna valt att inte ha någon tidtagning. Det är för att barnen inte ska känna stress eller jämföras med varandra. Fokus ligger i stället på att skapa en vana hos barn att vara aktiva och att ha kul tillsammans.

– Kalvinknatet är ett lopp som präglas av glädje och att röra på sig. Det är en väldigt fin aktivitet att göra tillsammans med barnen eller barnbarnen.

Alla deltagare får medalj och de tre första i de äldre åldersgrupperna får även pris. Vid mållinjen väntar också ett möte med Kalvin, Skånemejeriers maskot.

FIF Gnistan ordnar med aktiviteter runt arrangemanget. Barnen har bland annat möjlighet att under enkla former prova på friidrott. Bland årets grenar ingår stående längd, hinderbana och att kasta prick. Det finns även en hoppborg och inför varje lopp är det uppvärmning till musik.

– Det är en bra och rolig lördagsaktivitet för hela familjen. En folkfest för alla, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.