Flygplan kraschade i villaträdgård – pilot omkom

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Staffan Lindbom

Ett enmotorigt flygplan kraschade på lördagseftermiddagen i en villaträdgård i Ronneby. Piloten omkom och nu berättar polisen att ärendet utreds som framkallande av fara för annan. Man misstänker att mannen kraschade planet med flit.

Strax efter klockan 15.30 inkom ett larm till SOS. Enligt polisen ska ett mindre propellerplan har störtat i en villaträdgård i Ronneby. Enligt uppgift ska planet ha börjat brinna

Piloten, en man, omkom i kraschen, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

– Det är ett mindre flygplan med en person ombord som har havererat i Ronneby. Personen ombord har förolyckats. Räddningstjänsten och polisen finns på plats och arbetar där, säger Britt Samuelsson vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

Flygplanet är ett mindre enmotorigt propellerplan av typen Diamond DA20 som tillhörde en lokal flygklubb. Piloten var på väg tillbaka till Kallinge flygplats när olyckan inträffade. Han larmade inte före kraschen, enligt Samuelsson.

– Planet har försvunnit från radarn och tornet försökte då ropa på planet och fick ingen kontakt, och strax efter det ringde även tornet och larmade.

Ingen person på marken kom till skada.

Foto: Staffan Lindbom

Torbjörn Svensson, räddningsledare vid räddningstjänsten i östra Blekinge säger till BLT:s team på plats att flygplanet störtade på uppfarten till en av villorna men att inga byggnader träffades.

– Planet missade samtliga hus, säger Svensson.

Inledningsvis var branden nära att sprida sig till stor segelbåt på tomten men räddningstjänsten lyckades förhindra spridning. Branden kunde snabbt släckas och spred sig inte till omkringliggande fastigheter. Flygplanet är helt utbränt.

Enligt BLT:s team är det avspärrat runt villakvarteret en bit ifrån flygplatsen i Kallinge. Vid avspärrningarna har människor samlats.

– Jag är uppvuxen i det här området, säger en man.

Han har släktingar som bor i närheten av nedslagsplatsen och tycker att det som hänt är väldigt obehagligt.

Räddningsinsats pågår efter flygolyckan.
Foto: Linslusfoto
Räddningsinsats pågår efter flygolyckan.

En kvinna berättar att hon ombads titta till en anhörigs hus i området, eftersom det misstänktes vara den aktuella olycksplatsen. Hon beskriver hur hon sprang genom stan för att komma fram.

– De var väntat att något sånt skulle hända förr eller senare i och med att det är så nära flygplatsen, säger hon.

Eddie Immersson vid polisen säger till BLT:

– Vi stannar kvar tills röken har lugnat ner sig. Man vet inte hur farlig röken är och man går inte för nära.

Det finns en del plandelar som ska tas omhand. Under söndagen räknar man med att en haverikommission kan börja sitt arbete.

+ 5
Eddie Immersson vid polisen berättar att avspärrningarna kommer att vara upp under natten.
Foto: Staffan Lindbom
Eddie Immersson vid polisen berättar att avspärrningarna kommer att vara upp under natten.

Kvällsposten har haft kontakt med flygklubben som flygplanet tillhör. De uppger att de är skakade efter händelsen.

– Vi vet ingenting. Vi har samlats här på klubben och har kontakt med polis och räddningstjänst. Men vi vet ingenting ännu, säger klubbens vice ordförande till Kvällsposten.

Ett vittne berättar för Kvällsposten att boende i området först hörde smällen och att det tog ett tag innan de förstod att det var ett flygplan.

– Det är ju riktig tur att ingen annan kom till skada. Det var en riktigt otäck känsla, lite halvpanik. Ingen visste hur man skulle bete sig, säger han.

Ytterligare ett vittne såg planet störta.

– Det flög normalt, det var som om det kom in för landning. Men sen vek det sig rakt ner, en tvärvändning rakt ner i backen. Sedan kom en smäll och ett stort eldklot, säger han till Aftonbladet.

Strax innan klockan 19 kunde räddningstjänsten lämna platsen.

– Nu åker vi till stationen för avlastande samtal och analys av det arbete vi har gjort här under kvällen, säger räddningsledare Torbjörn Svensson.

Avspärrningarna kommer att vara kvar under natten och övervakas av väktare enligt polis på plats.

Polisen misstänker brott i samband med haveriet och en förundersökning är inledd.

– Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan, men tanke på var man har landat, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till TT under söndagsmorgonen.

Röken från båtbranden kunde ses ända in till centrala Ronneby.
Foto: Privat
Röken från båtbranden kunde ses ända in till centrala Ronneby.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.