Bjuder på käftsmällar och gubbslem

Ronneby Artikeln publicerades

Nu är det dags. På fredag har Blekinge Folkhögskola premiär för sin pjäs Knullipullimuttön och sedan ger eleverna sig ut på turné över hela landet och till Tyskland.

Flera av Astrid Lindgrens mest kända figurer har vuxit upp och blivit äldre. En dag bjuder Emils pappa Anton och Pippis pappa Efraim in vännerna till en ö för att fira att lilla Ida blivit vuxen. Ingenting blir som vi känner igen från de traditionella filmerna. Intrigerna på ön hopar sig. Det blir mycket feminism, starka kvinnoroller och gubbslem.
Den mångsidiga pjäsen sticker ut. Den driver med såpor och talkshows, som Teater Kamrat, som de kallar sig i årskurs två på folkhögskolan, anser vara förnedrings–tv där folk gör allt för att få vara med på tv och bli kända.
– Det är kritik mot modern underhållning som till och med kan bli bisarr, säger Konrad Holmqvist, Pippis pappa Eifraim, som tycker att vi människor behöver tänka på hur vi beter oss.
– Det är otroligt spännande att se hur den tas emot. Den sticker ut, säger Linnéa Eriksson, som spelar Pippi.
Samtidigt som pjäsen är kritisk mot dagens underhållningsbransch utlovas att den är extremt rolig. Teaterpedagog Magnus Rosén menar att skratten ska sätta sig i halsen. En saga för vuxna för att de ska förstå att de lämnar över till en ny generation.
Han är stolt över de åtta adepterna som bjuder på bra teater med enkla medel.
– De vågar lämna ut sig själva. De spelar pjäsen, men gör saker de själva inte skulle vilja för det inte är något mänskligt beteende, säger han.
Efter fredagens premiär på Ronneby teater ger Teater Kamrat sig ut på en turné. Främst blir det platser där de åtta deltagarna kommer ifrån och en del av de 17 föreställningarna är allmänna. Sista stoppet blir i Tyskland där de ska spela i Karlshamns vänort Stade där de knutit kontakt med en annan teatergrupp.
Pjäsen har skrivits av 25–åriga Alexandra Loonin från Höga kusten som till sommaren tar sin kandidatexamen i sceniskt och dramatiskt författande på Teaterhögskolan i Malmö.