Bankbedragare har erkänt

Ronneby Artikeln publicerades

Ronnebybon lurades och blev av med drygt 175 000 kronor på bankkontot. Nu åtalas de båda bedragarna som utgett sig för ringa från bankens säkerhetssupport.

En av de åtalade är en 37-årig man som bor i Dalarna. Den andre är en 26-åring från Stockholmsområdet.
Mannen i Ronneby blev uppringd på sin mobiltelefon den 27 februari år. Mannen tog sig hem direkt eftersom uppringaren sa sig vara från säkerhetssupporten och att någon höll på att ta sig in på hans bankkonto.

Hemma vid datorn fick Ronnebybon instruktioner om hur han skulle göra och på bara ett par sekunder försvann hans sparpengar, 175 322 kronor från kontoto. Ronnebybom hade lämnat i från sig bankens inloggningsuppgifter till uppringaren.
Enligt åtalet så fördelade de båda åtalade pengarna till olika konton, både sina egna och andra personers. Pengarna betalades också in på olika spelsajter och till ATG direktspel.

Men polisen kunde spåra bedragarna genom att använda flera vägar och det visade sig att flera personer blivit uppringda och att fler personer varit inblandade i bedrägerierna.
Den 29 februari anhölls 37-åringen och häktades den 4 mars, 26-åringen anhölls den 1 mars och häktades den 4 mars. Båda frihetsberövades med misstanke om grovt bedrägeri. Båda släpptes på fri fot den 4 april, dock med brottsmisstankarna kvar.

På fredagen inkom åklagarens åtal mot de båda bedragarna, som båda har erkänt brottet mot Ronnebybon.
Åklagaren har säkrat bevis som kontoutdrag, transaktioner mellan kontoton, sms-trafik mellan de båda åtalade och IP-adresser som använts.