Anna hittade en oväntad dröm

Ronneby Artikeln publicerades
Kaféet Ellens café och bokhandel är uppkallat efter Anna Ekbergs mormor.
Foto: Stina Pettersson
Kaféet Ellens café och bokhandel är uppkallat efter Anna Ekbergs mormor.

Som anställd på Utrikesdepartementet och Sida tog jobbet Anna Ekberg till städer som Paris och Minsk. Trots det var det till Ronneby hon flyttade för att få drömjobbet.

Det blev dock något helt annat än vad hon hade tänkt sig.

Anna Ekberg är uppvuxen i Ängelholm men hennes mamma är från Kallinge. Därmed har hon firat flera högtider här genom åren. Men det dröjde innan hon bosatte sig i Ronneby. Då hade hon jobbat för både Sveriges biståndsmyndighet Sida och Utrikesdepartementet. Genom jobbet har hon varit stationerad i både Minsk, Bukarest och Paris. Trots det var hon sugen på att flytta till Ronneby.

– Det blir vardagsliv även i Paris. Jag är ingen storstadsmänniska även om jag har bott i storstäder, säger Anna.

Hon höll koll på lediga tjänster i Ronneby och när hon arbetade på svenska ambassaden i Paris dök det upp en intressant tjänst som kommunikationschef på kommunen och Anna fick den.

– Jag tyckte att det var ett drömjobb och trivdes bra, berättar hon.

Men det blev ingen dröm. Anna märkte ganska snabbt att hennes och kommunens förväntningar inte alls stämde överens. Dessutom har hon en tendens att jobba för mycket när hon tycker att det är kul. Resultatet blev att Anna sjukskrevs efter knappt ett år. Sedan kom hon och kommunen överens om att hon skulle lämna tjänsten.

– Det är jag inte stolt eller glad över. Jobbet var kul och jag tyckte att kommunen behövde mig men jag tror inte att den var redo, säger Anna.

Efter det var det många som sa till henne att händelsen skulle leda till något bra. Hon trodde inte på det men så blev det faktiskt. Ganska snabbt efter sjukskrivningen hittade hon kraft igen. Hon åkte på en skrivarkurs i vacker natur och blev inspirerad. Annas första tanke var att söka ett nytt jobb. Men det kändes inte bra, hon var inte alls sugen på det. Sedan såg hon att bokhandeln i Ronneby skulle säljas och tänkte att någon borde köpa den och starta ett bokkafé. Då slog det henne att hon kanske skulle göra det själv.

På Ellens café och bokhandel kan du fika, köpa böcker och lämna in begagnade böcker.
Foto: Stina Pettersson
På Ellens café och bokhandel kan du fika, köpa böcker och lämna in begagnade böcker.

Där föddes en idé. I stället för att ta över bokhandeln startade hon ett bokkafé i en annan lokal på gågatan. Innan hon kunde öppna i april var hon dock tvungen att övertyga fastighetsägarna om att hennes idé var bra. Hon sökte även starta eget-bidrag.

När Mera träffar Anna på bokkaféet hinner hon inte sitta många minuter. Det dyker upp kunder hela tiden.

– Jag tror att kombinationen är styrkan. De flesta fikar men ofta när de har gjort det ett tag börjar de pilla på böckerna och blir inspirerade.

Anna har varit lite rädd för att starta eget på grund av att hon har en tendens att jobba för mycket. Samtidigt känns det annorlunda att jobba för sig själv.

– Här är det jag som sätter agendan. Jag har valt inredningen och skapat en miljö som jag trivs i. Just nu jobbar jag mer än vad jag vill men det visste jag att jag skulle göra i början. Jag tror att jag är mer medveten eftersom jag har gått på den där väggen.

Sedan hon öppnade Ellens café och bokhandel har hon fått mycket positiv respons. Dessutom har hon fått förfrågningar om att arrangera klubbar och poetry slam. Redan nu är en bokklubb på gång. Tanken är att kaféet ska ha aktiviteter på onsdagskvällarna. Utöver det kan du fika, köpa böcker och lämna in begagnade böcker hos Ellens café och bokhandel. Kaféet kan dock endast ta emot sex böcker per person och tillfälle.

Fakta

Annas starta eget-tips

• Tro på dig själv.

• Ge inte upp.

• Sök starta eget-bidrag och lån från Almi.

• Använd dig av Nyföretagarcentrum. Anna gick en starta eget-utbildning hos dem och den fick hon stor nytta av. Dessutom fick hon ett nätverk av andra som ville starta eget som hon kunde bolla idéer med. Anna fick även mycket stöd av sin bror Daniel Ekberg som driver flera restauranger i Ronneby.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.