Alliansen lägger 524 miljoner kronor på två nya grundskolor

Ronneby Artikeln publicerades
Alliansen omfördelar pengarna och klarar budgeten utan skattehöjningar samt satsar på nya skolor.
Foto: Simone Hansen
Alliansen omfördelar pengarna och klarar budgeten utan skattehöjningar samt satsar på nya skolor.

Alliansens budgetförslag innehåller en drygt en halv miljard kronor till två nya skolor fram till 2024.

– Vi prioriterar skolor och välfärd nästa år. Det blir ingen skattehöjning, men vi har ett par tuffa år framför, säger Alliansen.

När Alliansen presenterade sitt budgetförslag under tisdagen inledde kommunalråd Roger Fredriksson (M) med ett lugnande besked:

– Vi kommer inte att spara bort julgranar eller planteringar i staden. Vi omfördelar pengarna och styr över resurser dit dessa behövs, säger han.

Bland annat vill Alliansen styra över 46 miljoner kronor på ökad välfärd.

– En nämnd som får ett stort plus är utbildningsnämnden som under 2020–2021 får 15 miljoner kronor extra till grundskolan och 2,5 miljoner till gymnasieskolan.

– Vi gör ett stor satsning på grundskolorna fram till 2024. Totalt investerar vi 524 miljoner kronor för att bygga två nya 4–9 skolor, säger Roger Fredriksson.

Med de två nya skolorna ändrar Ronneby kommun sin skolstruktur genom att dela upp skolorna i lågstadieskolor och skolor med enbart mellan- och högstadium.

– Vi ser också stora behov inom förskolorna. Nästa år räknar vi med 100 nya barn och det innebär att vi behåller alla tillfälliga förskolor tills vi kommer i fatt utbyggnadstakten.

En av de nämnder som dock får sin budgetram minskad är äldrenämnden. Anledningen till detta är att de privata aktörer har tagit över cirka 50 procent av uppdragen inom särskilda boenden och hemtjänst.

– Vi har en övertalighet i personalgruppen som vi behöver hantera. Men det ska vi kunna klara utan uppsägningar, säger Alliansens företrädare.

När alla kronor och ören är räknade konstaterar Alliansen att det de har jobbat bort det befarande minus.

– Vi hamnar på plus 2,3 miljoner kronor. Det är inte mycket och vi kommer att tvingas prioritera och hantera pengarna försiktigt, säger Kenneth Michaelsson (C) viceordförande i kommunstyrelsen.

Fakta

Budgetförslaget

Investeringar 2020–2021:

• Östra Pirens utveckling mot marina, 7 miljoner kronor.

• Utbyte av oljeuppvärmning Eringsbodaskolan och Sjöarp, 3 miljoner kronor.

• Kulturcentrum, 11 miljoner kronor för renovering i lokalerna.

• Anläggningen i Karlsnäs, 3 miljoner kronor.

• Tillagningsköken får 15 miljoner kronor.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.