Alliansen: ”Behåll mellanstadiet i Saxemara”

Ronneby Artikeln publicerades

Alliansens sex skolpolitiker har samlat sig.

De vill stoppa planerna på att flytta Saxemaraskolans mellanstadium till den nya Pardalaskolan i kvarteret Svarven.

Tim Svanberg (C) och alliansens övriga skolpolitiker vill behålla mellanstadiet på Saxemaraskolan.
Foto: Ann-Marie Andersson
Tim Svanberg (C) och alliansens övriga skolpolitiker vill behålla mellanstadiet på Saxemaraskolan.

– Vi tror att det finns goda förutsättningar för en lösning. Nästa vecka presenterar vi ett förslag där Saxemaraskolan lyfts ur planerna, säger Tim Svanberg (C) som är första vice ordförande i utbildningsnämnden.

BLT har tidigare i flera artiklar berättat om kritiken mot centraliseringsplanerna som framförallt framförts av föräldrar och samhällsföreningen i Saxemara. Anledningen till att man från första början tog beslutet om en flytt till Parkdalaskolan var den brist på förskoleplatser som funnits i Saxemara. Efter kritiken beställde politikerna en ny utredning av tjänstemännen - som även den visade att en flytt vore det bästa alternativet. Man valde att bordlägga ärendet för att diskutera vidare i partigrupperna. Och nu har alltså alliansen valt sitt spår.

– Vi vill att kommunstyrelsen skyndsamt prioriterar utbyggnad eller nybyggnation för förskoleplatser i Saxemara, säger Svanberg.

Förvaltningen menar att en flytt är den bästa lösningen och att det inte är säkert att en nybyggnation blir bra. Vad får er att tro att ni vet bättre?

– Det finns mark som ägs av en annan part än kommunen. Och då har man inte tittat närmare på det. Det är det vi vill att kommunstyrelsen gör. Det finns fortfarande gott om tid i projektet.

Den rödgröna oppositionen med sina sju mandat har ännu inte någon samlad åsikt.

– Vi har möte på tisdag nästa vecka och jag vill inte föregripa de samtalen. Men förslaget som är lagt om att flytta Saxemaraskolans mellanstadium till centralskolan tycker jag personligen ska bibehållas. Det finns bra argument för det. Tjänstemännens skrivelse är bra, säger Jan-Eric Wildros (S).

Omställningen av Fredriksbergs- Espedals- och Saxemaraskolan finns också med i alliansens budgetförslag som nyligen presenterades. Dock med noteringen att Saxemaraskolan diskuteras i ett särskilt ärende.

– Om den vinner står fullmäktiges beslut högre än utbildningsnämnden, påpekar Wildros.

Sverigedemokraterna har två mandat i nämnden. BLT har sökt företrädare för partiet utan resultat. Nämnden sammanträder nästa torsdag

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.