25 sägs upp på fabrik

Kallinge Artikeln publicerades
Platschef Roger Johansson Wickström hoppas att listfabrikens nya tyska ägare ska få bättre fart på orderingången. Just nu är läget dystert och var tredje anställd har varslats om uppsägning.
Foto: Staffan Lindbom
Platschef Roger Johansson Wickström hoppas att listfabrikens nya tyska ägare ska få bättre fart på orderingången. Just nu är läget dystert och var tredje anställd har varslats om uppsägning.

Flera storkunder svek och när de nya tyska ägarna tog över Södras listfabrik i Kallinge gapade det bitvis tomt i orderboken. Tisdagens varsel av 25 anställda är en följd av detta.

Platschef Roger Johansson Wickström på S Wood AB som listfabriken heter numera, tror inte att varslet kan ha kommit överraskande för någon i personalen eller med insyn i branschen.

– Det är egentligen inga konstigheter. Vi har lagt ett varsel beroende på minskad orderingång, säger han.

I juni sålde Södra anläggningen i Kallinge till tyska Sörnsen Holzleisten-koncernen, största tillverkaren av trälister i Europa. Företaget har 600 anställda i flera länder och har tidigare tagit över Södras fabrik i Grimslöv.

I fabriken i Kallinge arbetar i dag 69 personer. Varslet som lades under tisdagen, anges till 25 personer, varav fem tjänstemän.

– Vi har en ökad konkurrenssituation, särskilt från Baltikum som tillhör låglöneländerna. Parallellt med detta har vi en marknad där råvarupriserna stiger. Jag tror att alla har varit medvetna om att vi hade för stor kostym, förklarar Roger Johansson Wickström.

Med tanke på att företaget varslade rejält också med Södra som ägare, finns inga möjligheter att lösa övertaligheten med pensionsavgångar. Förhandlingar med facken inleds nu omedelbart.

– Till ljuspunkterna hör ändå att vi nu hamnat i ett familjeföretag med kortare beslutsvägar och mindre byråkrati än tidigare. Vi har en ägare som förstår branschen och det gör att jag tror att detta ändå kan bli bra på sikt.

Just nu pågår testkörning av maskinparken där den tidigare ägaren Södra gjort rejäla investeringar. Och det är genom högt automatiserad produktion som Roger Johansson Wickström hoppas att Kallingefabriken ska kunna stå sig i den tuffa konkurrensen.

Den tyska koncernen Sörnsen Holzleisten tog formellt över i Kallinge vid senaste månadsskiftet.

– Vi måste anpassa oss efter orderläget. Det är självklart tråkigt att behöva inleda vår relation med personalen så här. Jag har fått ett väldigt varmt välkomnade av dem, säger koncernägare Robert Sörnsen till Sydöstran.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.