Volvo-vd: "Vi är på väg i rätt riktning"

OLOFSTRÖM Artikeln publicerades
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.

Geelyägda Volvo Cars visar på rekordsiffror för 2017 i sin helårsrapport. Både omsättning och rörelsevinst steg kraftigt under förra året.

– Totalt var det ett väldigt bra resultat, säger Håkan Samuelsson, Volvos vd, till TT.

Biltillverkaren Volvo Cars har gjort ett rekordår. Rörelsevinsten för den Geelyägda biltillverkaren landade på 14,1 miljarder kronor, en ökning med nästan 28 procent jämfört med 2016. Då låg rörelsevinsten på strax över 11 miljarder kronor.

Totalt sålde Volvo Cars 571 577 bilar i fjol, sju procent fler än 2016.

– Volymmässigt var det all time high. Intäkterna växte med 17 procent mot en volymökning på sju procent. Det visar att vi är på väg i rätt riktning, mot mer premium, säger Håkan Samuelsson.

Det är en bra bit kvar till bolagets mål på 800 000 sålda bilar 2020. Men Samuelsson tycker att Volvo är på god väg att uppnå det.

– Vi räknar med fortsatt stark tillväxt i år. Speciellt om man tittar på den nya bilen XC40. Hittills har vi egentligen förbättrat våra marknadsandelar i befintliga segment. Nu kan vi för första gången gå in i ett helt nytt segment. Lägger man på det tror jag 800 000-nivån definitivt är realistisk att nå, säger han.

2017 var ett strakt år för hela branschen. Frågan är om 2018 blir lika bra.

– Det är svårt att spekulera om det, men vi får inga signaler i dagsläget om att konjunkturen skulle vara på väg att vända. Men som en liten biltillverkare är vi inte så beroende av totalmarknaden, vi ska framför allt växa av egen kraft. Då är det viktigare för 2018 att vi för första gången har ett helt modernt produktprogram.

Om några veckor lanseras V60.

– Det kommer att bli en väldigt stark bil i ett traditionellt Volvosegment.

Omsättningen på årsbasis för biltillverkaren steg till 211 miljarder kronor jämfört med 181 miljarder kronor året före.

Försäljningen i USA var svag förra året. Enligt Samuelsson handlade det om bilallokering, de bilar som marknaden ville ha fanns inte.

– Nu har man ett helt annat produktutbud och det ser vi också i försäljningen de sista månaderna, så jag är inte alltför orolig.

Fabriken i South Carolina kommer att öppna i mitten av året.

– Det kommer naturligtvis ge en boost, att Volvo markerar på ett helt annat sätt att vi är i USA för att stanna.

Volvo har investerat tungt i nya modeller de senaste åren, och anställt fler. I Sverige har antalet anställda ökat från 16 000 anställda 2011 till 21 000 anställda 2017.

Under fjärde kvartalet Volvo Cars ökade sin försäljning med två procent jämfört med samma period i fjol. Det innebär 158 105 sålda bilar, jämfört med de 155 003 de sålde under fjärde kvartalet 2016.

Rörelseresultatet för biltillverkaren steg med närmare åtta procent till 3 616 miljoner kronor under sista kvartalet 2017, vilket är närmare 300 miljoner kronor mer än för samma period 2016.