Unga entusiaster på traktorträff

Olofström Artikeln publicerades
Victor Tillberg sitter i sin Bolinder Munktell, BM Victor typ 230 tillsammans med kompisen Albin Svensson. De båda elvaåriga gränumskillarna ställde ut varsin traktor i Kärrabol.
Foto: LENA EHRING
Victor Tillberg sitter i sin Bolinder Munktell, BM Victor typ 230 tillsammans med kompisen Albin Svensson. De båda elvaåriga gränumskillarna ställde ut varsin traktor i Kärrabol.

Gamla traktorer är toppen.

Det tycker Victor Tillberg och Albin Svensson.

De elvaåriga killarna ställde ut varsin trotjänare på dagens traktorträff.

Den dunkar, puttrar och ryker. I Kärrabol är det dags för årets traktorträff, den tionde i ordningen och förmodligen den sista. Gränumskillen Victor Tillberg har i princip varit med på dessa träffar sedan födseln.

– Det är bara kul, säger han.

Tillsammans med kompisen Albin Svensson medverkar han på utställningen. Victor har en Bolinder- Munktell Victor typ 230, en grön traktor utsmyckad med svenska flaggor i fronten.

Och anledningen till att han har just en sådan modell är enkel.

– För att jag heter Victor, säger han.

2015 inköptes den och då var motorn inte i bästa skick. Men det löste Victor och hans pappa.

– Vi hällde i en och en halv liter Coca-Cola, som vi sedan vevade ut. Vi drog igång den med en annan motor, säger han.

En fin trotjänare.
Foto: LENA EHRING
En fin trotjänare.

Albin har en röd Volvo Boxer, som han tror är cirka 50 till 60 år gammal och som hans farfar äger. Tillsammans med sin pappa har han en BM Victor, som de håller på att fixar med.

– Det är kul att skruva på den. Det är häftigt, säger Albin.

Victor och han hoppas och tror att det kommer att hållas en traktorträff någon annanstans när Åke Björkhem bestämt sig för att sluta med denna populära träff. För det är många som är på plats och kikar på alla de traktorer av olika modeller och åldrar.

Carl-Gustaf Welander, Arkelstorp, med sin Massey Harris 744 PD, årsmodell 1949.
Foto: LENA EHRING
Carl-Gustaf Welander, Arkelstorp, med sin Massey Harris 744 PD, årsmodell 1949.

Carl-Gustaf Welander har kört från Arkelstorp, en dryg timmes väg med traktorn, en Massey Harris 744 PD, 1949 års modell. Västgötskan klingar skönt när den tidigare Grästorpsbon stängt av motorn till den 70-åriga rariteten. För modellen är sällsynt konstaterar han.

– Jag köpte den av en kompis i Vånga och har lagt ned 35 000 till 40 000 kronor på den, säger Carl-Gustaf.

Aldo Johansson, Mörrum, med sin fina traktor, årsmodell 1978.
Foto: LENA EHRING
Aldo Johansson, Mörrum, med sin fina traktor, årsmodell 1978.

Mörrumsbon Aldo Johansson kom med sin Volvo BM 430, av -78 års modell. Den brukar han visa upp på Stålagården, hembygdsgården på hemorten.

– Det är första gången jag ställer ut i Kärrabol och den sista som det ser ut, tyvärr, säger han.

Aldo har en äldre traktor hemma, en BM 10 från 1948. Hans kamrat, Svängstabon Torsten Larsson, har en ännu äldre trotjänare, en Grålle, årsmodell -46.

– Jag var med den i Coventry när Ferguson firade 50-års jubileum 1996, säger Torsten och berättar om sin fem veckor långa vistelse i Storbritannien.

Gamla Grållar finns det gott om på traktorträffen och barnen är väldigt förtjusta i att provsitta och ratta dem. Och parkeringen på gräsplanen fylldes snabbt på med nya besökare som var ivriga att kika på traktorerna innan utställningen var över.

Karlshamnskillen Malte Wremberg, två år, får provsitta i morfar Kjell Johnssons, Kärrabol, Grålle, en Ferguson från 1954.  Den har han haft i fyra år.
Foto: LENA EHRING
Karlshamnskillen Malte Wremberg, två år, får provsitta i morfar Kjell Johnssons, Kärrabol, Grålle, en Ferguson från 1954. Den har han haft i fyra år.
Traktorträff som lockade publik
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.