Svårt och viktigt vattenbeslut väntar

Olofström Artikeln publicerades

Hur mycket är det värt att ha en säker tillgång till ett bra dricksvatten? Inte bara nu, utan om 50 år eller mer? Den svåra frågan ska inom kort Olofströms Kraft AB:s styrelse ta beslut om.

Olofströms kommuns vattentäkter är säkra och har bra kvalité, men Bromölla kommun har en ännu säkrare täkt. Den ligger 50–60 meter ner under kalkberget vid Kristianstadsslätten och räknas till en av landets största. Nu ska Bromölla kommun dra en ny vattenledning från Bromölla till Näsum. I samband med det är Olofströms kommun erbjuden att koppla in sig på Bromölla kommuns vattentäkt. Det är en komplex fråga och det finns både för- och nackdelar.
–Hade man kunnat sia om framtiden hade det varit mycket lättare, konstaterar Lars-Inge Harryson, avdelningschef för vatten och avlopp på Olofströms Kraft.
– Frågan är om vi är beredda att betala mer för en högre säkerhet? Hur ser vårt ytvatten och grundvatten ut i Olofström om 100 år?

Kostar 22 miljoner
Om Olofströms kommun inte tar vatten från Bromölla påbörjas förmodligen redan i år en omfattande renovering och tillbyggnad av det befintliga vattenverket i Olofström. Den är beräknad till 22 miljoner kronor. Anläggningen är drygt 40 år och ska åtgärdas så den klarar ytterligare 40–50 år.
Vattentaxan kommer att gå upp, oavsett vilket beslut Kraftbolaget väljer. Det är kunderna, kommuninvånarna, som får bära kostnaden.
– En låg vattentaxa är inte alltid positiv. Det finns bolag som har en ombyggnadstakt på 700 år för utrustning som håller hundra år. De reparerar bara det som går sönder, de gör inget förebyggande arbete för att säkra vattentillgången, säger Harryson.

Beslut i mitten av april
Hur mycket dyrare det skulle bli för kommuninvånarna vill han inte uttala sig om än. Kraftbolagets styrelse inväntar ett detaljerat förslag från Bromölla Energi & Vatten. Sedan väntar styrelsebeslut i frågan. Det är nu eller aldrig som gäller. Vattenledningarna som Bromölla kommun gräver ner måste ha rätt dimension. Ska de försörja enbart Näsum med vatten eller även Olofströms kommun?
Senast den 12 april måste Kraftbolagets styrelse ta beslut i frågan. Bromölla kommun väntar otåligt på svar.
– Det finns för- och nackdelar med allt. Det är ett stort beslut, konstaterar Lars-Göran Karlsson (S), ordförande i styrelsen.