Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Socialförvaltningen får JO-kritik efter föräldraanmälan

En pappa har anmält socialförvaltningen för sättet som dottern placerades i ett jourhem. Socialförvaltningen har nu Lex Sarah-anmält sig själva för felaktigheterna.
Olofström • Publicerad 30 augusti 2019
För två år sedan JO-anmälde pappan socialförvaltningens jourhemsplacering av dottern. Nu får han stöd av Justitieombudsmannen.
För två år sedan JO-anmälde pappan socialförvaltningens jourhemsplacering av dottern. Nu får han stöd av Justitieombudsmannen.Foto: Torun Börtz

Föräldrarna hade ännu inte lämnat sitt samtycke när en socialsekreterare hämtade dottern i skolan och tog med henne till förhör på Barnahus i Karlshamn och sedan placerade henne i ett jourhem. Detta har socialförvaltningen nu fått kritik för från JO (Justitieombudsmannen).

För att kunna placera ett barn utan föräldramedgivande, så kallad tvångsvård, måste socialförvaltningen använda sig av LVU (Lagen om vård av unga), och det har man inte gjort. Istället hämtades flickan inom ramarna för Socialtjänstlagen.

Annons

Den korta historien är att det fanns en orosanmälan om barnmisshandel och att föräldrarna var misstänkta.

Därför hämtades den då nioåriga flickan i skolan och fördes tillsammans med en så kallad företrädare till Barnahus i Karlshamn. Vid förhöret på Barnahus uppgav flickan att hon var rädd för att åka hem till föräldrarna, och därför hämtades hon i skolan en andra gång senare på eftermiddagen och flyttades till jourhemmet.

JO anser att socialsekreterarens journalanteckningar visar att föräldrarna inte kontaktades förrän flickan redan var placerad i jourhemmet. Det gjorde man med hänvisning till Socialtjänstlagen, men enligt den lagen kan man inte placera ett barn i jourhem utan föräldrarnas medgivande.

Socialnämnden har i sin redogörelse till Justitieombudsmannen hävdat att föräldrarna kontaktades före placeringen, men enligt JO är detta inte särskilt troligt.

JO:s samlade bedömning är att socialförvaltningens dokumentation i ärendet har brustit. JO vänder sig också mot att socialsekreteraren som haft hand om fallet har använt sig av rubriken ”omhändertagande”. Den kan inte användas om fall som behandlas inom Socialtjänstlagen utan enbart enligt LVU. ”Nämnden förtjänar kritik för detta”, skriver JO.

Socialnämnden har gjort en Lex Sarah-anmälan om sina administrativa brister.

Pappan skriver i en kommentar till BLT: ”Det vore mycket intressant att veta om hon (socialsekreteraren, reds anm) har förstått allvaret i det hela eller om hon fortfarande menar att socialtjänsten gjorde rätt och bara behöver bättra på sina administrativa rutiner en smula.”

Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons