Samordning kan gynna Bromölla

Olofström Artikeln publicerades

Bromölla kommun ser vissa samordningseffekter om Olofströms kommun tar sitt dricksvatten från Bromöllas vattentäkt.
– Det är ett omfattande projekt och det finns storskalighetsfördelar, säger Anders Johnsson, vd på Bromölla Energi och vatten AB.

Bromölla kommun behöver byta ut Näsumsbornas drickvatten från den nuvarande bergstäkten.
–Vattnet i Näsum klarar gränsvärdena, men det är konstgjord andning och det blir dyra liter. Det är bättre att ta vattnet från Bromölla.
Exakt vad det hela kommer att kosta om Olofström är med, jämfört med om kommunen inte är det, räknar Bromölla som bäst på.
– Halva investeringen till Näsum måste vi ju göra ändå. Sedan är det inte bara rören som kostar, även produktionsenheten i Bromölla påverkas, vi måste investera där också, säger Anders Johnsson

Vattentäkten som Bromölla tar sitt dricksvatten från ligger 50–60 meter ner under kalkstensberg på Kristianstadsslätten.
– Grundvattensmagasinet är rätt omfattande, det är ännu större vid Kristianstad, vi ligger i utkanten av det. Det är som ett antal mindre enheter som ligger nära varandra. Grundvattnet håller väldigt bra kvalitet. Kalkstenen ligger som ett skyddande lock.

Bromölla Energi och vatten AB väntar nu bara på att Olofströms Kraft AB ska bestämma sig för om Olofströms kommun ska vara med på investeringen eller inte. Så snart beslut är fattat vill bolaget påbörja arbetet.