Säger ja till Bromöllavatten

Olofström Artikeln publicerades

För första gången på tio år var styrelsen på Olofströms Kraft AB inte enig.
Det var det svåra beslutet kring Olofströmsbornas framtida dricksvatten som var orsaken.
Men ja till Bromöllavattnet blev det ändå, med röstsiffrorna 4-1.

– Vi vill säkra dricksvattnet i Olofström. Vi blickar 50-100 år framåt. Det är säkerhet det handlar om, säger Lars-Göran Karlsson (S), ordförande i styrelsen för Olofströms Kraft AB.
Det beslut som Kraftstyrelsen nu har tagit är ett intentionsbeslut. Skulle det dyka upp något som inte går att förutse just nu så finns möjligheten att bryta det och i stället satsa på renovering av det nuvarande vattenreningsverket i Olofström.

"Överkomligt pris"
För konsumenterna blir det dyrare oavsett vilken vatteninvestering som måste göras.
– Det blir dyrare, ja, men det är ändå ett överkomligt pris och vi är inte dyrare än många andra kommuner, säger Lars-Göran Karlsson.
Olofströms Kraft funderar på att, om beslutet går igenom i kommunfullmäktige, blanda ut Bromöllavattnet med lite brunnsvatten i Olofström för att det ska bli mindre hårt och kalkrikt.
– Halenledningen lägger vi i malpåse, den kan återuppväckas i en nödsituation. Bromöllavattnet fodrar mindre ”processering” än Halenvattnet, det kan i princip gå rakt ut i kranen, det kan inte Halenvattnet.

Lägre driftskostnader
Att få vatten från Bromölla kommun kommer att kosta Olofströms kommun runt 4,8-5 miljoner kronor årligen. Exakta siffror finns inte ännu, de ska tas fram nu när styrelsen har sagt ja. Till kommunfullmäktige ska det finnas ett mer precist underlag.
– Jag ser inga hot mot säkerheten med Bromöllavattnet, det skulle vara rent sabotage då och det är det svårt att skydda sig helt från.
– Det är inget fel på vårt vatten i dag, men det här är säkrare. Vid Halen finns alltid en risk för olyckor, där är vägar som går nära och det kan bli dieselutsläpp, säger Lars-Göran Karlsson.

Olofströms Kraft ser också grävjobbet som ett tillfälle att kanske kunna gräva ner både elledningar och bredband. Men hur det blir med den saken återstår att se.
Lars-Göran Karlsson fick medhåll i beslutet av partikamraterna Ingrid Karlsson och Maarit Torikka samt Ove Örknér (M), medan Malin Åman (C) sa nej.