Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så går det med miljömålen

Snart är 2020 här, året de nationella miljömålen följs upp mot. I Olofström har målen gjorts mer konkreta. Det har bland annat resulterat i att kommunen är en av de bästa på sopsortering och att över 42 procent av dess mat är ekologisk.
Olofström • Publicerad 11 mars 2019
Eva Johansson, miljösamordnare i Olofström, tillsammans med Isabel Rodeson, biolog på länsstyrelsen, strör ut frön som ska bli en blomsteräng.
Eva Johansson, miljösamordnare i Olofström, tillsammans med Isabel Rodeson, biolog på länsstyrelsen, strör ut frön som ska bli en blomsteräng.Foto: Lena Ehring

Olofströms kommun har valt att jobba med de nationella miljömålen men har brutit ner dem till åtgärder och arbetar mer konkret med dem.

– Vi jobbar på längre sikt än år 2020 och sätter upp att åtgärderna ska vara gjorda innan ett visst datum, berättar Eva Johansson, miljösamordnare i Olofström.

Annons

Ett tufft mål som kommunen jobbar mycket med är biologisk mångfald.

– Där har hela Sverige lång väg att gå, säger hon.

Olofström har bland annat gjort insatser med fågelholkar. Sedan förra året har ungefär 150 stycken satts upp och fler är på gång. Dessutom har de jobbat med insektshotell.

– Vi försöker få invånarna att vara med. Vi har sålt insektshotell på mässa och delat ut gratis ängsfrön för att kunna byta gräsöknar mot blomsterängar, säger Johansson.

Klimatvänlig mat och matsvinn är också något kommunen jobbar hårt med. Andelen ekologisk mat i de kommunala verksamheterna ligger i dag på drygt 42,6 procent. Det finns dessutom alltid vegetariska alternativ både inom skolan och äldreomsorgen. Skolorna har även minst en vegetarisk dag.

Vid alla typer av upphandlingar har kommunen krav när det gäller miljöpåverkan, djurhantering och kemikalier. På förskolorna har giftigt material bytts ut. Nu återstår endast några golv.

Trafik är ett annat svårt område. Olofström har p-skiva men försöker att få invånarna att ställa bilen utanför centrum om de inte ska handla eller äta på restaurang.

– Bilpooler och sånt är mer för storstäder och kollektivtrafik är inte alldeles enkelt. Bor du på landet här finns det inga bussar. Men vi har många som pendlar med buss till Karlshamn så längre sträckor fungerar det väl men inte inom mindre byar eller ut på landsbygden. Där jobbar vi med vad folk har för bilar. Vi kan se till att det finns laddstolpar och gasmackar och logistik.

När det gäller Olofströms kommuns fordon är de mestadels gasbilar förutom i de verksamheter där annat än gas och el behövs.

Något som Olofström också är bra på är sopor. Tillsammans med Karlshamn och Sölvesborg har kommunen ett bolag som har hand om avfallssorteringen.

– Det har vi haft i många år och är i Sverigetopp när det gäller sopsortering.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons