S tror på fortsatt majoritet i Olofström

Olofström Artikeln publicerades
Valpizzan höll sig varm en bit in på kvällen och kommunalrådet Sara Rudolfsson är ändå nöjd med utgången.
Foto: LENA EHRING
Valpizzan höll sig varm en bit in på kvällen och kommunalrådet Sara Rudolfsson är ändå nöjd med utgången.

Socialdemokraterna var ute och knackade dörr in i det sista.

– Vi har jobbat hårt för att behålla vår majoritet även efter i kväll, säger Sara Rudolfsson, kommunalråd.

Men partiet tappar ett mandat till Sverigedemokraterna.

Det var ett stort S-gäng som samlades i kväll i Folkets hus i Olofström. Och hoppet om en valseger stod högt i tak även om den första prognosen visade att partiet började rasa på riksplanet.

– Vi vet av erfarenhet från tidigare val att många väljare i Olofström röstar borgerligt i riksdagsvalet, men röster på oss i kommunvalet, säger Sara Rudolfsson.

När valkvällen inleddes hade Socialdemokraterna i Olofström egen majoritet. Det näst största partiet i kommunen är Sverigedemokraterna.

– Vi har gjort vad vi kunnat för att hålla SD stången. Men vi har en geografisk närhet till Sölvesborg och Jimmie Åkesson-effekten. Det är ett hot som vi inte kan bortse ifrån.

Sent på kvällen var hälften av distrikten räknade och resultatet pekar på att Socialdemokraterna blir det största partiet i Olofström. Men partiet backar från 51 procent till preliminära 43,4 procent.

– Det verkar som om vi tappar ett mandat och att Sverigedemokraterna får ett mandat trots allt. Men vi har fortfarande majoriteten och det känns nog som att det blir vi som får styra en mandatperiod till, säger Sara Rudolfsson.

Småpartierna i Olofström hade ingen framgång i valet. Och de två samarbetspartierna som Socialdemokraterna haft med sig under mandatperioden verkar hamna utanför.

Miljöpartiet och Liberalerna nådde inte över tvåprocentsspärren när hälften av röstdistrikten var klara på söndag kväll.

Sverigedemokraterna blev valets vinnare även i Olofström och gick fram med 9,4 procent. När 80 procent av rösterna är räknade landar SD på preliminärt 21,0 procent. Och Kristdemokraterna klarade sig in med sina preliminära 4,4 procent.