S tänker styra kommunen vidare

Olofström Artikeln publicerades
Kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S) är trots allt nöjd med valet. - Det är alltid trist att förlora en majoritet, men det kunde ha varit värre, menar hon.
Foto: LENA EHRING
Kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S) är trots allt nöjd med valet. - Det är alltid trist att förlora en majoritet, men det kunde ha varit värre, menar hon.

Socialdemokraterna tänker fortsätta att styra Olofströms kommun, antingen i minoritet eller tillsammans med något annat parti.

– Trots allt är vi nöjda med resultatet, det kunde ha varit värre, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S).

– Vi är fortfarande största politiska parti, så vi kommer att styra vidare. Att tappa den egna majoriteten är alltid trist, men sett till hur det har gått för SD i hela landet så är jag inte direkt förvånad. Vi har gjort en bra valrörelse och vi är bra för Olofström, säger Sara Rudolfsson. Jag har svårt att se att vi skulle ha kunnat gjort något annorlunda, och jag kan rada upp exempel efter exempel på hur bra det går för Olofström, men det verkar inte bita. Är man missnöjd så är man.

Efter fyra år förlorade S den absoluta majoriteten i kommunvalet, då man minskade från 25 till 21 mandat i kommunfullmäktige.

– SD ökade med fyra mandat och får elva, men eftersom de bara har tio namn på listan ser det inte ut som att de kan fylla alla platser, säger Sara Rudolfsson. Då betyder det att vi med stöd av ett eller flera partier kan få majoritet. Men vilket eller vilka partier det blir är ännu för tidigt att säga. Först ska vi analysera valresultatet.

Senast S styrde tillsammans med ett annat parti var med Vänsterpartiet mellan 2002 och 2006.

Den senaste mandatperioden har S haft en teknisk valsamverkan tillsammans med Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Det var ett sätt för de mindre partierna att få demokratiskt inflytande, säger Sara Rudolfsson. Nu kan vi välja att antingen styra i minoritet, och ta stöd för varje fråga, eller ta hjälp av ett eller flera partier i ett samarbete.

Det preliminära valresultatet visar att S blir största parti i kommunvalet i Olofström med 42,5 procent av rösterna, SD är tvåa med 21,8 procent och C tredje störst med 14 procent.

Även i riksdagsvalet är S största parti, med 36,8 procent av rösterna. Tvåa är SD med 28,9 procent och trea M med 11,9 procent.

S är störst även i landstingsvalet, men där krymper man med 10,4 procent och är därmed den största förloraren. SD växer mest, med 8,6 procent jämfört med förra valet.

I kommunvalet röstade 80,2 procent av invånarna, en ökning från 79,2 procent. I riksdagsvalet röstade 83,3 procent, jämfört med 82,2 procent 2014. Även i landstingsvalet ökar deltagandet, från 78,9 procent till 81,1 procent.