Övergivna platser i fokus under 2018

Olofström Artikeln publicerades
 Sven-Eric Johansson, Mikael Gustafsson och Per Andersson, med 2018 års Rotaryalmanacka som har temat övergivna platser.
Foto: Oskar Sandström
Sven-Eric Johansson, Mikael Gustafsson och Per Andersson, med 2018 års Rotaryalmanacka som har temat övergivna platser.

Almanackan från Olofströms Rotaryklubb har getts ut i elva år. I 2018 års almanacka så är temat övergivna platser.

En del av de övergivna platserna har fotografen Mikael Gustafsson hittat på sina joggingturer runt om i Olofströms kommun. Några av dem har varit kontrollpunkter för orienteringsgymnasiet.

– Det är häftigt att se spöken från det förgångna. Men det måste finnas en story och att det går att fota till almanackan, säger Mikael Gustafsson.

Han har tillsammans med sina kollegor i Rotary långt i förväg bestämt almanackans tema som fotograferats under årets gång. En del av platserna har stått tomma i decennier, som husgrunden till ett torp i Boafall där flera Saljefilmer spelades in i slutet på 40-talet. Ett annat torp i Brokamåla har bara stått orört i 15 år, men är ändå övergivet och har fått en praktfull rhododendron som gömmer huvudentrén.

När almanackan började ges ut inför 2008 så hade den inget tema, berättar Mikael Gustafsson, som tar bilderna till almanackorna.

– I början var det bara fina platser, men vi började med teman. Ett år hade vi en tävling varje månad knuten till bilden, som hur många sågklingor det finns i Baggeboda kvarn. En del hörde av sig och berättade de gjort tävlingen som utflyktsmål.

2017 års almanacka har haft utsiktsplatser i Olofströms kommunen som tema.

En annan tradition som hör till är att orienteringseleverna på Nordenbergsskolan hjälper till med att cykla runt i Olofströms tätort för att dela ut almanackorna till alla hushåll. 7500 almanackor delas ut. De som ska till byarna utanför Olofström delas ut med bil. Almanackan trycks på Mixi Print och betalas av sponsorpengar.

– Det blev fullt nästan direkt, så det är ett ganska angenämt problem, säger Sven-Eric Johansson, Mixi Print, tillika sponsoransvarig för almanackan.

Nettovinsten från sponsringen, ungefär 50 000 kronor, går till lokala välgörande projekt i Olofströms kommun.

– Det går också till Rotarys internationella arbete för att utrota polio, berättar president Per Andersson.

Rotaryklubbens initiativ har också gett ringar på vattnet. Klubben i Ystad har inspirerats och har också börjat dela ut sin egen almanacka. Men även den trycks i Olofström.