Risk för knarkdömd person på SD-stol

Olofström Artikeln publicerades
Om Sverigedemokraterna får elva mandat i kommunfullmäktige i Olofström fattas det ett namn på listan. Nu riskerar den platsen att gå till en person som är dömd för narkotikabrott.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Om Sverigedemokraterna får elva mandat i kommunfullmäktige i Olofström fattas det ett namn på listan. Nu riskerar den platsen att gå till en person som är dömd för narkotikabrott.

Sverigedemokraterna gick till val med en öppen lista i kommunvalet i Olofström.

Nu avslöjar SVT Blekinge att en dömd person, som partiet inte vill ha med, riskerar att få ett mandat.

SD är det näst största partiet i Olofström och det ser ut som om partiet går från sju mandat i fullmäktige till elva. Men det finns bara tio namn på SD:s lista till kommunfullmäktige.

Men listan var öppen för att väljarna kunde sätta dit en person, eller skriva in sig själv. Och nu har det visat sig att det finns risk för att en dömd brottslings namn har kommit in på den öppna listan.

– Vi har fått den informationen, men så länge sammanräkningen inte är klar avvaktar vi med att ta ställning i frågan. Men om det förhåller sig så då kommer vi att avråda den personen från att ta sin plats i fullmäktige, säger Nicolas Westrup, gruppledare för SD i Ronneby.

Om personen inte följer den avrådan går ärendet formellt vidare till distriktsstyrelsen och medlemsförbundet för ett beslut om eventuell uteslutning ur partiet.

Har den personen några uppdrag i SD i dag?

– Nej. Inga förtroendeuppdrag. Men han är fortfarande aktiv i ungdomsverksamheten och har gjort en väldigt bra insats där, säger Nicolas Westrup.

Men som företrädare för partiet i fullmäktige i Olofström får han inte partiets förtroende. Men skulle han komma in på det sista mandatet kan personen välja att fortsätta även efter en eventuell uteslutning, fast då som politisk vilde.

– Jag ser hellre att vi får en tom stol i fullmäktige i Olofström än en vilde. Med en tom stol vet vi åtminstone att den inte går emot oss, säger Nicolas Westrup.

Den aktuella personen är bland annat dömd för narkotikabrott och tidigare även för stöld. SD har förklarat personen som ”icke godkänd kandidat”.