Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu kan förskolebarnen hoppas på mera godnattsagor

Sagornas betydelse för barns språkutveckling kan inte överskattas. Den kunskapen ligger bakom projektet Språkstegen som vill göra det lätt för föräldrar att låna med sig en kasse med ålderssorterade sagor från förskolan.
Olofström • Publicerad 15 oktober 2019
Språkpedagogen Ann-Mari Holmström och bibliotekarien Gunhild Gröndalen har roligt när de sätter samman kassar fulla med underbara sagor.
Språkpedagogen Ann-Mari Holmström och bibliotekarien Gunhild Gröndalen har roligt när de sätter samman kassar fulla med underbara sagor.Foto: LENA EHRING

Barn lyssnar gärna till sagor. Den stora utmaningen är att få föräldrarna att läsa dem. Projektet Språkstegen vill göra det lite lättare för föräldrarna att komma igång.

I dagarna arbetar biblioteket med att placera ut bokkassar på kommunens förskolor. De är rosa för att synas när föräldrarna hämtar och lämnar sina barn och innehållet är en spännande åldersanpassad bokblandning.

Annons

– Ja, varje kasse är märkt med vilken ålder som böckerna passar för, berättar språkpedagogen Ann-Mari Holmström. Det gäller att se till att första kassen ger mersmak om vi ska lyckas inspirera.

Åldersdeklarerad sagokasse.
Åldersdeklarerad sagokasse.Foto: LENA EHRING

I projektet ingår också att förskolan kommer att bjuda in föräldrarna på en föreläsning om den viktiga högläsningen.

– Det gör jätteskillnad för barns språkutveckling om de får lyssna till sagor, berättar Ann-Mari Holmström. Om man får veta det kanske man blir mera motiverad att ta sig tid i vardagsbrådskan.

Ann-Mari Holmström berättar också att barn aldrig är för små för att få höra på sagor. Den första boken delar därför BVC-sköterskorna ut när barnet är bara åtta månader. Det är en aktivitet som också ingår i projektet.

– Nu väntar bibliotekarien Gunhild Gröndalen och hennes kollegor med spänning på föräldrarnas reaktioner.

Projektet Språkstegen genomförs i Blekinge och Kronobergs län med medel från Statens kulturråd.

Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons