Noll nyanlända till Olofström

Olofström Artikeln publicerades

Blekinge tar emot nästan tusen nyanlända för fast bosättning, eller närmare bestämt 927 personer. För Olofströms del blir antalet nya invånare noll.

Olofström

Olofström har redan ett stort mottagande och många asylbeviljade har själva bosatt sig i kommunen.

Därför har Olofström enligt avtalet inga nyanlända för bosättning i år. Det skriver kommunchefen Irené Robertsson på kommunens hemsida.

Enligt Robertsson, har kommunen i år, räknat från den den sista september, tagit emot 77 nyanlända.

Det är drygt en en halv procent av invånarantalet. Under förra året tog Olofström emot 175 personer.

I en nu slutförd SOU-utredning föreslås att beslut om asyl fattas snabbare, att kommunerna delar på ansvaret för de som beviljat asyl och att asylsökande placeras på färre platser än nu.

Utredningen anser också att nyanlända inte i samma utsträckning som nu får välja själva var de vill bo och att det ställs krav på att personen kan klara sin försörjning.

Utredningen vill också att kommunerna inte ska behöva syssla så mycket med tidsödande ansökningar utan att ersättning för nyanlända mer bygger på schablonberäkningar.

Utredningen heter: SOU 2018:22. Påbörjades 2015 och slutfördes i oktober i år.

KÄLLA: Olofströms hemsida

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.